Pages

Sunday, 12 August 2012

CHICKEN 65


CHICKEN 65
sumber : Lydia Honey

1 ekor ayam - potong 10, cuci dan rendam + 2 sb cuka - toskan
1 st Arabic Mixed Spice
1/2 st lada hitam
1/2 st serbuk pelaga
1/2 st serbuk kayu manis
1/2 st serbuk bunga lawang
1/2 st serbuk jintan

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
 1 in halia

1 sb yogurt
2 sb jus lemon
pewarna kuning telur
garam
d/ kari
bawang goreng
minyak gorng tenggelam

~Perap ayam + bahan rempah + sedikit serbuk cili - goreng garing, angkat. Taburkan bawang goreng.
Hidangkan dengan Nasi Jintan Arab.



CHICKEN 65
sumber : Mamak

Bahan perap ayam -
1kg dada ayam - dadu saiz nugget
1 st serbuk cili
1/2 sb serbuk lada hitam
garam

Untuk goreng -
2 bj putih telur
2 sb tepung jagung
2 sb tepung gandum
minyak masak
garam

1/2 cawan yogurt/ buttermilk
1 st pewarna oren
1 sb pes halia
1 sb pes bawang putih
2 sb minyak masak
1 sb jus lemon
bawang goreng

Cara penyediaannya -

  1. Satukan ayam + serbuk cili + serbuk lada hitam + garam - perap 30 minit
  2. Masukkan tepung jagung + tepung gandum + putih telur - adun
  3. Goreng ayam hingga keperangan , goreng sedikit-sedikit
  4. Dalam kuali lain + 2 sb minyak - panaskan + pes bawang putih dan halia. Masak hingga keperangan, kecilkan api.
  5. Masukkan yogurt + pewarna oren + garam - masak hingga mendidih + isi ayam - masak hingga kuah kering, kacau selalu. Matikan api + jus lemon - kacau.