BRIYANI KAMBING ARAB
sumber : Lydia Honey
Bahan untuk rebusan daging -
700g daging kambing bertulang
2 helai bay leaf
rempah 4 sekawan
1 in halia - ketuk
1 bj bawang besar - belah 4
2 ulas bawang putih - ketuk
1 bj tomato - belah 4
1/2 st serbuk lada hitam
air secukupnya untuk merebus
~ rebus dalam pressure cooker hingga daging empuk, keluarkan daging. Tapis stok, ketepikan.
DAGING BRIYANI
2 sb minyak sapi
1 sb minyak masak
Bahan kisar -
1 in halia
3 ulas bawang putih
1 bj bawang besar
rempah 4 sekawan
1 st Arabic Mixed Spice
2 sb rempah briyani
1/4 st serbuk kunyit
1/2 st serbuk jintan
2 sb yogurt
1 bj kentang - dadu, goreng
Cara penyediaannya -
- Dalam mangkuk kecil masukkan 1/2 bahan kisar + bahan rempah + air - jadikan pes pekat, ketepikan.
- Tumis bahan kisar + rempah 4 sekawan hingga wangi + pes rempah - mask hingga pecah minyak
- Masukkan daging rebus - kacau sekejap
- Masukkan yogurt + stok daging - masak hingga separuh pekat dan kering
- Masukkan kentang goreng + garam - masak hingga pecah minyak, angkat.
NASI BRIYANI
2 cawan beras basmathi - rendam + garam, cuci dan toskan
2 sb minyak masak + minyak sapi
2 bj pelaga
1 sb garam
3 cawan air
Cara penyediaannya -
- Dalam periuk, didihkan air yang banyak ( macam rebus pasta ) + bay leaf + garam + minyak - masak hingga mendidih
- Masukkan beras - rebus hingga beras hampir masak, tutup api dan toskan airnya
1 bj kentang besar - kupas kulit, dadu besar - goreng hingga kekuningan
d/ ketumbar, d/ pudina - potong kasar
pine nuts, badam - goreng
1 st air mawar
sedikit pewarna kuning telur/ saffron
garam
stok daging
Cara penyediaannya -
- Dalam periuk nasi, sendukkan lauk daging briyani, ratakan menutupi dasar periuk.
- Taburkan sedikit d/pudina, d/ ketumbar
- Lapiskan dengan nasi menutupi daging
- Tuang 1/2 cawan stok daging atas nasi + air mawar + pewarna + d/ pudina, d/ ketumbar
- Tutup dengan foil dan tudung periuk - tindih dengan batu lesung, masak dengan api kecil
- setelah masak terbalikkan periuk atas pinggan besar / dulang - taburkan d/ketumbar + kismis.