BRIYANI MASALA KAMBING RINGKAS
sumber : Norzailina Nordin
500g beras basmathi
400 - 450ml air
500g daging kambing - potong kiub
1 pkt perencah Masak Merah seri Aji
6Oml minyak masak
1 st halia - tumbuk
1 st bawang putih - tumbuk
1 bj tomato - buang kulit, dadu
2 sb serbuk kar
1 1/2 sb stok ayam
1 sb tomato puri
garam
Bahan tumis -
1 bj bawang besar - dadu
2 tangkai d/ kari
1 btg kayu manis
2 bj bunga lawang
Cara penyediaannya -
- Perap daging kambing + rempah Seri Aji - 30 minit
- Panaskan minyak, tumis rempah hingga wangi + bawang putih + halia - kacau
- Masukkan daging - masak hingga daging kecut sedikit
- Masukkan tomato + kari + air - masak hingga mendidih, kecilkan api - tutup periuk, masak hingga daging empuk
- Masukkan stok ayam + garam - tutup api. Keluarkan kuah ke dalam bekas penyukat, tambah air jadikan 900ml. Tuang ke dalam rice cooker + beras + tomato puri - masak hingga air kering
- Masukkan daging kambing di atas nasi, tanak seperti biasa.