Pages

Sunday, 12 August 2012

OPOR AYAM


OPOR AYAM
sumber : Norasikin Basri

1 ekor ayam - potong 16
5 sb cili kisar
rempah 4 sekawan
6 sb gula pasir
3 st garam
2 sb kerisik
100ml minyak masak
1 liter santan
1 sb air asam jawa pekat

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
 2 in halia

Bahan kisar kering -
2 sb ketumbar
2 sb jintan manis
 2 sb jintan putih
 1 sb lada hitam

Cara penyediaannya -

  1. Tumis rempah 4 sekawan hingga wangi
  2. Masukkan bahan kisar + cili kisar - masak hingga garing
  3. Masukkan rempah kisar + air - kacau sekejap, masak hingga wangi
  4. Masukkan ayam - masak hingga kecut
  5. Masukkan air - merenih, hingga ayam kecut + kerisik + garam + gula + asam.