Pages

Sunday, 12 August 2012

AYAM MASAK KUZI


AYAM MASAK KUZI
sumber : Norasikin Basri

1 ekor ayam - potong 16
2 btg serai - titik
1 helai / pandan - simpul
rempah 4 sekawan
garam, gula
3 sb cili kisar

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia

Bahan kisar kering -
1 sb ketumbar
1/2 sb jintan putih
1/2 sb jintan manis

2 sb tomato puri
200ml susu cair
30g d/ ketumbar - cincang
1/4 cawan minyak masak

Cara penyediaannya -

  1. Tumis serai + d/ pandan + rempah 4 sekawan hingga wangi
  2. Masukkan bahan kisar + cili kisar - masak hingga garing
  3. Masukkan rempah kisar - kacau sekejap
  4. Masukkan ayam + tomato puri - kacau hingga ayam kecut ( 15 minit )
  5. Masukkan susu cair + garam + gula. Setelah masak, tutup api + d/ ketumbar.
~ boleh tambahkan minyak sapi, yogurt, d/pudina,cili hijau dan air mawar.