Pages

Sunday, 12 August 2012

AYAM MASAK MERAH MADU


AYAM MASAK MERAH MADU
sumber : Norasikin Basri

6 ketul ayam - goreng dengan tepung segera + serbuk kari
10 tangkai cili kering - kisar
1 btg serai - ketuk
rempah 4 sekawan
1 tangkai d/ kari

Bahan kisar -
1/2  bj bawang besar
2 uls bawang putih
1/2 in halia

6 sb gula
2 sb madu
1 st garam
1 sb cuka
1/2 cawan minyak masak



AYAM MASAK MADU MAMAK

1 ekor ayam - 1.6kg - 1.8 kg -potong 10
250g kurma tanpa biji + air - kisar
100g kismis
50g gajus
2 sb gula pasir
1 helai d/ pandan - potong 3 in

1 sb serbuk cili
1 sb jintan putih
1 sb jintan manis

1 bj bawang besar - hiris
1/2 st serbuk kayu manis
5 - 7 bj pelaga
5 bj cengkih
5 bj bunga lawang

Bahan kisar -
2 bj bawang besar
5 - 7 ulas bawang putih
2 in halia

Bahan tabur -
bawang goreng, d/ pudina

3 sb minyak masak
garam

Cara penyediaannya -

  1. Satukan ayam + serbuk kunyit + garam - perap, goreng separuh masak
  2. Panaskan kuali + minyak + kismis + gajus - angkat.
  3. Masukkan 1 sb minyak + rempah 4 sekawan  - masak hingga wangi
  4. Masukkan bawang hiris + d/ pandan - kacau hingga naik bau + bahan kisar.
  5. Masukkan rempah serbuk - kacau sekejap + kurma kisar + gula pasir. Masak hingga pekat, mendidih + garam.
  6. Masukkan ayam goreng + kismis + gajus. Angkat, curahkan madu ke atas ayam. Taburkan bawang goreng + d/ pudina.