Pages

Thursday, 9 August 2012

NASI CARROT





NASI CARROT

4 cawan beras basmathi
5 cawan air - @ 3 cawan stok + 2 cawan air - tak perlu kiub ayam
3 bj cili hijau - tumbuk kasar
1 sb serbuk jintan manis
1/4 cawan minyak sapi
1/4 cawan margerin
1 btg carrot - parut
2 bj tomato - dadu
1 bj bawang besar - dadu
3 ulas bawang putih  - tumbuk
1 in halia - tumbuk
Rempah 4 sekawan
1 sb garam 
2 sb gula
1 kiub ayam
2 helai d/ pandan
1 genggam d/ ketumbar
1 genggam d/ pudina

Bahan tabur -
bawang goreng
gajus goreng
kismis

Cara penyediaannya -
  1. Tumis rempah 4 sekawan + d/pandan hingga wangi
  2. Masukkan bawang dadu dan pes bawang putih + halia - tumis hingga garing
  3. Masukkan tomato + serbuk jintan + lada hijau - kacau hingga wangi
  4. Tambah air stok dalam periuk - masak hingga mendidih + d/ ketumbar, d/ pudina, perakan dengan garam ,gula.
  5. Masukkan beras + carrot. Alihkan periuk ke rice cooker, masak hingga nasi kering.
  6. Masukkan bahan tabur, gemburkan.