AYAM PANGGANG MOROCCO
sumber : Chef Sabri
1 ekor ayam - belah 2, rebus
1 st bawang putih - kisar
1 bj bawang besar - kisar
1 in halia - kisar
1 bj tomato - hiris
2 sb jus lemon
1 st saffron
1 st serbuk kayu manis
1 btg kayu manis
1 st garam
1 st serbuk kunyit
2 sb dried parsley
2 sb d/ ketumbar - potong
1 st butter
1/4 cawan minyak zaitun
1/2 cawan air
1 st gula
buah zaitun
Cara penyediaannya -
- Rebus ayam dengan air hingga empuk, toskan.
- Masukkan semua bahan dalam mangkuk kecuali buah zaitun, kacau sebati.
- Lumurkan pada ayam, letakkan dalam kaserol + 1/2 cawan air, tutup periuk - masak 1/2 jam, keluarkan.
- Panaskan oven 220c, bakar ayam. hidangkan dengan kuah dari kaserol tadi + buah zaitun.
NASI MOROCCO
sumber : Chef Sabri
5 cawan beras basmathi
6 cawan stok ayam
200g daging kambing - potong kiub, rebus - tapis stok,keluarkan daging - ketepikan.
Bahan tumis -
1 cawan minyak sapi
1/2 cawan minyak jagung
40g bawang merah - hiris
15g bawang putih - cincang
15g halia - julienne
2 heli bay leaf
5 bj cengkih
2 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk lada hitam
1 sb serbuk ketumbar
1/2 st serbuk kunyit
5 bj tomato - belah 4
10g d/ ketumbar, d/ pudina
1 kiub pati daging
2 sb garam
kismis
Cara penyediaannya -
- Panaskan minyak, tumis bawang + halia + bahan rempah + d/ bay hingga wangi
- Masukkan rempah serbuk - kacau sekejap + 1 senduk stok
- Masukkan tomato + d/ ketumbar, d/ pudina - perasakan dengan garam + kiub
- Tuang dalam periuk yang mengandungi stok daging - masak hingga mendidih
- Masukkan beras - kacau sekejap + daging kambing, alihkan ke rice cooker. Setelah kering nasi taburkan bawang goreng, kismis, d/ ketumbar.