Pages

Thursday, 9 August 2012

AYAM PANGGANG MOROCCO


AYAM PANGGANG MOROCCO
sumber : Chef Sabri

1 ekor ayam - belah 2, rebus
1 st bawang putih - kisar
1 bj bawang besar - kisar
1 in halia - kisar
1 bj tomato - hiris
2 sb jus lemon
1 st saffron
1 st serbuk kayu manis
1 btg kayu manis
1 st garam
1 st serbuk kunyit
2 sb dried parsley
2 sb d/ ketumbar - potong
1 st butter
 1/4 cawan minyak zaitun
1/2 cawan air
1 st gula
buah zaitun

Cara penyediaannya -
  1. Rebus ayam dengan air hingga empuk, toskan.
  2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk kecuali buah zaitun, kacau sebati.
  3. Lumurkan pada ayam, letakkan dalam kaserol + 1/2 cawan air, tutup periuk - masak 1/2 jam, keluarkan.
  4. Panaskan oven 220c, bakar ayam. hidangkan dengan kuah dari kaserol tadi + buah zaitun.




NASI MOROCCO
sumber : Chef Sabri

5 cawan beras basmathi
6 cawan stok ayam
200g daging kambing - potong kiub, rebus - tapis stok,keluarkan daging - ketepikan.

Bahan tumis -
1 cawan minyak sapi
1/2 cawan minyak jagung
40g bawang merah - hiris
15g bawang putih - cincang
15g halia - julienne
2 heli bay leaf
5 bj cengkih
2 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk lada hitam
1 sb serbuk ketumbar
1/2 st serbuk kunyit
5 bj tomato - belah 4
10g d/ ketumbar, d/ pudina
1 kiub pati daging
2 sb garam 
kismis

Cara penyediaannya -
  1. Panaskan minyak, tumis bawang + halia + bahan rempah + d/ bay hingga wangi
  2. Masukkan rempah serbuk - kacau sekejap + 1 senduk stok
  3. Masukkan tomato + d/ ketumbar, d/ pudina - perasakan dengan garam + kiub
  4. Tuang dalam periuk yang mengandungi stok daging - masak hingga mendidih
  5. Masukkan beras - kacau sekejap + daging kambing, alihkan ke rice cooker. Setelah kering nasi taburkan bawang goreng, kismis, d/ ketumbar.