1 cawan daging cincang - daging beku dipotong panjang, parut
4 cawan beras wangi
Air secukupnya - seperti masak nasi biasa
1/2 cawan kacang dal - rendam, toskan + dalam beras
Bahan hiris -
1 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia muda
Bahan tumbuk -
1 sb jintan putih/ kasar - sangai
1 bj cili hijau
Rempah 3 sekawan
2 sb minyak sapi
2 sb margerin
garam, gula
bawang goreng
Cara penyediaannya -
- Panaskan minyak, tumis rempah 3 sekawan + bahan hiris - hingga wangi
- Masukkan bahan tumbuk - masak hingga wangi + air + daging - mendidih, perasakan dengan garam, gula
- Masukkan beras + dal, kacau sekejap - alihkan ke rice cooker.
NASI DAL
sumber : Pak Engku
1 kg beras basmathi
100g minyak sapi
100g minyak masak
50g kacang dal - rendam,rebus hingga empuk
1/2 tin susu cair
garam,perasa
1 liter air
Bahan tumis -
3 bj bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 in halia - kisar
5g buah pelaga
5g jintan putih
5g jintan manis
3 bj bunga cengkih
2 helai d/ pandan
1 tangkai d/ pudina
1 tangkai d/ ketumbar
2 bj cili merah - julienne
Cara penyediaannya -
- Tumis bahan kisar + rempah hingga wangi
- Masukkan susu cair + air + garam - masak hingga mendidih
- Masukkan beras + dal - kacau sekejap, alihkan ke rice cooker.