Pages

Friday, 10 August 2012

AYAM GORENG REMPAH MADU



AYAM GORENG REMPAH MADU
sumber : Cik Mat Gebu

1 ekor ayam - potong 4
1 bj lemon - jus
1 sb garam
~ perap ayam 20 minit, cuci dan toskan.

2 sb madu
2 sb kicap pekat
garam
2 - 3 sb tepung beras

Bahan kisar - 
 2 sb ketumbar
1 st jintan manis
1 st jintan putih
3 ulas bawang putih
1/2 in kunyit hidup
2 btg serai - hiris halus
 2 bj buah keras
 1/2 st lada hitam

3 sb santan pekat / susu cair

Cara penyediaannya -
  1. Rebus ayam 15 minit, toskan. Simpan stok tadi
  2. Satukan madu + kicap + bahan kisar dengan ayam + garam - perap semalaman dalam peti sejuk.
  3. Bila hendak menggoreng, taburkan tepung beras pada ayam - gaul, goreng terendam.