Pages

Wednesday 15 August 2012

DALCA TULANG RUSUK


DALCA TULANG RUSUK MAMAK

1/2kg tulang kambing / rusuk atau rangka ayam
300g kacang dal  Australia - rebus dengan tulang hingga empuk selama 45 minit
                                         - masukkan sudu besi dalam rebusan dal supaya cepat empuk

2 btg carrot - potong serong 5 - 8mm
2 bj terung bulat - potong wedges 8
1/2 kg kentang - potong wedges 8
mangga muda - rendam
pisang muda kari - rendam
3 pokok d/ pudina

1 st serbuk jintan putih
1 st serbuk jintan manis
1 st serbuk kaskas
1 st serbuk kunyit
3 sb rempah kari daging

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
1 ulas bawang putih
3 in halia

Bahan tumis -
2 bj bawang besar - hiris
2 btg kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 bj pelaga
5 bj cengkih

Cara penyediaannya -
  1. Rebus kacang dal hingga hancur + carrot + terung + kentang
  2. Masukkan rempah - kacau sekejap
  3. Bila kentang empuk + susu cair/ santan.
  4. Dalam kuali lain - tumis darat rempah 4 sekawan hingga wangi
  5. Masukkan bawang hiris + bahan kisar - masak hingga wangi, tutup api
  6. Masukkan d/ kari + garam + d/ pudina. Tuangkan ke dalam periuk dal, cepat- cepat tutup tudung supaya bau  bahan tumis terperangkap.