DALCA TULANG RUSUK MAMAK
1/2kg tulang kambing / rusuk atau rangka ayam
300g kacang dal Australia - rebus dengan tulang hingga empuk selama 45 minit
- masukkan sudu besi dalam rebusan dal supaya cepat empuk
2 btg carrot - potong serong 5 - 8mm
2 bj terung bulat - potong wedges 8
1/2 kg kentang - potong wedges 8
mangga muda - rendam
pisang muda kari - rendam
3 pokok d/ pudina
1 st serbuk jintan putih
1 st serbuk jintan manis
1 st serbuk kaskas
1 st serbuk kunyit
3 sb rempah kari daging
Bahan kisar -
1 bj bawang besar
1 ulas bawang putih
3 in halia
Bahan tumis -
2 bj bawang besar - hiris
2 btg kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 bj pelaga
5 bj cengkih
Cara penyediaannya -
- Rebus kacang dal hingga hancur + carrot + terung + kentang
- Masukkan rempah - kacau sekejap
- Bila kentang empuk + susu cair/ santan.
- Dalam kuali lain - tumis darat rempah 4 sekawan hingga wangi
- Masukkan bawang hiris + bahan kisar - masak hingga wangi, tutup api
- Masukkan d/ kari + garam + d/ pudina. Tuangkan ke dalam periuk dal, cepat- cepat tutup tudung supaya bau bahan tumis terperangkap.