Pages

Wednesday, 15 August 2012

PUDING ROTI


PUDING ROTI - kismis / prune / mix fruit / choc chip

12 keping roti putih - potong 4
100g mentega - cairkan
100g kismis / prune / mixfruit / choc chip
120g gula perang / castor
600ml susu sejat
3 bj telur
1 st vanila
hirisan badam

Cara penyediaannya -
  1. Panaskan susu + vanila + gula - masak hingga gula larut
  2. Masukkan mentega - kacau rata, angkat
  3. Pukul telur + susu - whisk
  4. Lenser acuan dengan mentega - susun separuh roti, taburkan kismis, badam. Tutup dengan baki roti dan ulangi proses. Tekan sikit, biarkan 20 minit agar roti serap adunan cecair.
  5. Bakar 170c selama 40 minit.
~ susu yang dipanaskan akan memudahkan proses penyerapan roti dan menaikkan aroma puding.