Pages

Wednesday, 15 August 2012

DAGING KICAP BRIYANI


DAGING KICAP BRIYANI
sumber : Cik Mat Gebu

300g daging - rebus

Bahan tumbuk kasar -
1 in halia
2 ulas bawang putih

1 st minyak sapi
1 bj bawang besar - hiris
1 btg kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3/4 sb cili kisar
1 sb rempah garam masala
1/2 cawan air
1 bj cili merah - belah 2 tak putus

2 bj kentang - belah 8, rebus separuh empuk - goreng garing
1 batang leek - kerat, rendam

Cara penyediaannya -
  1. Perap daging + bahan tumbuk 30 minit
  2. Tumis kayu manis + bunga lawang hingga wangi
  3. Masukkan cili kisar - masak hingga garing + pes garam masala - masak hingga terbit minyak
  4. Masukkan kicap + gula melaka. Taburkan d/ ketumbar.