Pages

Wednesday, 15 August 2012

DAGING KISMIS BEREMPAH


DAGING KISMIS BEREMPAH
sumber : Cik Mat Gebu

400g daging - hiris nipis
2 bj kentang - belah 2, hiris - rendam
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 sb cili kisar
1 1/2 sb kicap pekat
1/2 cawan air
1 keping asam gelugur
garam

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
5 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
1 genggam kismis kering
2 btg serai - hiris halus
1 sb bawang goreng
1 in halia
1/2 in lengkuas
1/2 in kunyit hidup
1 1/2 sb ketumbar
1 st jintan halus
1 st jintan kasar

Cara penyediaannya -
  1. Kentang - goreng kuning, angkat dan toskan
  2. Dalam kuali yang sama tumis  kayu manis dan bunga lawang hingga wangi
  3. Masukkan cili kisar - masak hingga garing
  4. Masukkan bahan kisar - tumis hingga terbit minyak
  5. Masukkan daging - gaul hingga daging kecut
  6. Tambah kicap pekat + asam gelugur + air - masak hingga daging lembut dan kuah pekat
  7. Masukkan garam + kentang.