KUZI KAMBING YAMANI
sumber : Chef Li
1 kg daging kambing bertulang - rebus hingga empuk, angkat dan tapiskan stok
Kentang US - rebus
rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
rempah kuzi -
1 sb rempah garam masala
2 sb serbuk cili - boleh ganti pes cili/ cili kisar
1 sb serbuk kunyit
air stok + gula - lebihkan gula
sos tomato - jadikan rasa sweet sour
1 genggam d/ pudina
isi kambing rebus
1 bj tomato - potong 4
1/2 bj carrot - batonet
capsicum merah - potong panjang
kacang kuda dalam tin
tomato ceri
tepung jagung + air - bancuh
Cara penyediaannya -
- Tumis rempah 4 sekawan + halia hingga wangi
- Masukkan rempah kuzi - kacau sekejap
- Masukkan stok, lebihkan gula untuk rasa sweet sour
- Masukkan sos tomato + d/ pudina + daging kambing + kentang rebus
- Tambah tomato + carrot + capsicum - gaul rata + tomato ceri + kacang kuda.
- Tuang bancuhan tepung jagung - masak hingga pekat.