SUP REMPAH MAMAK
500g daging kambing
1kg tulang kambing - air rebusan
4 bj bawang besar - kisar
2 sb pes bawang putih dan halia - 5 ulas bawang putih + 2 in halia
2 keping kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 bj pelaga
1/2 st garam masala
Bahan goreng kering, kisar - @ 150g rempah kurma
1/2 st serbuk lada sulah
1 sb serbuk jintan putih
1 sb serbuk ketumbar
3 pokok d/ ketumbar
2 pokok daun bawang - hiris halus
bawang goreng
garam
Cara penyediaannya -
- Tulang kambing - dalam periuk kacau supaya sedikit terbakar melalui kepanasan bekas merebus
- Masukkan 3 liter air + 1 batang celery - hiris + 1 bj carrot - masak hingga mendidih dengan api perlahan 1 - 2 jam, tutup tudung periuk
- Selepas 2 jam, tutup api - sejukkan. Tapiskan airnya, simpan untuk buat sup. Boleh simpan dalam peti sejuk selama 1 minggu.