Gambar dari Google
AYAM PANGGANG LEMON
sumber : Raidah
1 ekor ayam - butterflied, toskan dan lap kering
1/2 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk jintan manis
1/2 st serbuk lada hitam
1 st serbuk kunyit
1 st rempah serbuk khabsa
2 bj lemon - hiris bulat
Garam secukupnya
Pewarna kuning/ saffron
2 bj bawang besar - potong bulat
Cara penyediaannya -
- Dalam tray taburkan bawang dan lemon.
- Susunkan ayam di atasnya, tutup dengan foil - bakar. Pada 10 minit terakhir, buka foil bahagian atas dan bakar hingga ayam garing sedikit.
- Setiap 15 minit keluarkan tray dan tuangkan jus ayam ke atas ayam agar ayam tidak kering.
- Jus ayam bakar + saffron/pewarna kuning/ serbuk kunyit - tuangkan atas NASI MANDHY. Buatkan lubang dan tuangkan jus ayam,tutup periuk hingga nasi kering sepenuhnya.