Pages

Tuesday, 7 August 2012

NASI BUKHARA / BUKHARI


NASI BUKHARA
sumber : Chef Li

~ AYAM / DAGING / UDANG

1kg beras basmathi
500ml stok
500ml air

Bahan tumis darat -
1 senduk minyak masak
Rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
1 sb rempah garam masala
1 senduk stok
1 tangkai d/kari
1/2 botol sos tomato

Cara penyediaannya -
  1. Bahan tumis darat tuangkan ke dalam periuk berisi stok dan air, masak hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula.
  2. Masukkan beras, alihkan ke rice cooker.
  3. Masukkan ayam / daging / udang - alihkan nasi ke dasar dan kambus / timbus semula.
  4. Taburkan bawang goreng, badam dan gajus goreng, kismis, kacang peas, d/ketumbar dan d/pudina. Tompokkan  3 - 4 sudu minyak sapi.