Pages

Tuesday 7 August 2012

NASI ARAB





NASI ARAB HADRAMAWT
sumber : Chef Li

1 kg beras basmathi
500ml stok / 3 pot stok
500ml air / 3 pot air
1 bj tomato - potong 4
200g yogurt
1 bj tomato - potong 4
1 genggam d/pudina
1 genggam d/ ketumbar

Bahan tumis darat -
1 senduk minyak masak
Rempah 4 sekawan
4 ulas bawang putih - hiris
1 in halia - julienne
1 sb rempah garam masala
1 helai d/ pandan
1 senduk stok
garam, gula

Bahan tabur -
Bawang goreng
D/ketumbar
Badam, gajus - goreng
Kismis
Kacang peas, kacang merah ( tin )


Cara penyediaannya -
  1. Tuang dalam periuk hingga mendidih
  2. Masukkan beras, kacau sekejap - masak hingga kering. Gaul dengan senduk kayu  ( rata ) bermula dari tepi periuk.
  3. Masukkan yogurt / laban - tukar color jadi pucat
  4. Masukkan minyak sapi ( tompokkan ) + minyak zaitun ( supaya nasi berkilat ). Tutup periuk, hidangkan dengan bahan tabur.




NASI ARAB
sumber : Kak Liza

 1 kg beras basmathi
4 cawan air
1 cawan kacang peas
1 cawan kismis
3 bj cili merah
1 tangkai d/ sup - hiris
1 tangkai d/ ketumbar - hiris
3 sb minyak masak
5 sb minyak sapi
3 sb serbuk jintan manis + air - bancuh
garam secukupnya

Bahan tumis -
5 bj bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - hiris
3 in halia - hiris
Rempah 4 sekawan
2 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan 

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bahan hiris + rempah hingga wangi
  2. Masukkan beras - kacau sekejap
  3. + air + cili merah + garam - masak hingga mendidih / alihkan ke rice cooker
  4. Bila nasi hampir kering letak dalam pengukus + kismis + d/sup, d/ketumbar + bawang goreng + kacang peas - kukus 30 minit.
  5. Hidangkan dengan ayam goreng dan salad.




NASI ARAB PLANTA

600g beras basmathi
600ml air
1 cawan planta
3 sb rempah briyani
1 cawan susu cair
1 st jintan putih
2 sb air mawar
1 mangkuk kecil  tomato sup

Bahan tumis -
3 bj bawang merah - hiris
3 bj bawang putih - hiris
Rempah 4 sekawan

Bahan tabur -
Bawang goreng
Gajus goreng
Kismis
Ceri tomato
D/pudina, d/ketumbar
Cili hijau
Renjisan air mawar


Cara penyediaannya -
  1. Panaskan planta, tumis pes bawang putih dan halia + d/pandan hingga kekuningan
  2. + bahan hiris + d/pudina + kismis + serbuk jintan
  3. Renjiskan air rendaman halba 3x
  4. Masukkan rempah briyani - kacau sekejap
  5. + tomato sup + air + gula batu _ masak hingga mendidih
  6. + garam + beras - kacau sekejap
  7. + 1 cawan susu cair - kacau sekejap, masak hingga nasi hampir kering / alihkan ke rice cooker
  8. + saffron - tutup periuk hingga nasi benar-benar kering, masukkan bahan tabur.




NASI ARAB HADRAMAWT




Gambar dari Mamasya


NASI ARAB HADRAMAWT
sumber : Mamasya

1 ekor ayam - potong 4
3 cawan beras basmathi
4 cawan air
1 bj tomato - dadu
1/2 bj bawang besar - potong bulat
1 bj cili hijau

Untuk stok ayam -
1/2 sb serbuk ketumbar
1/2 sb serbuk jintan putih
1/2 st lada hitam
Rempah 3 sekawan
2 -3 helai bay leaf
~ sediakan rempah untuk tumis sama seperti di atas

1/2 st serbuk kunyit
1/2 st pewarna merah
Minyak masak

Cara penyediaan stok ayam -
  1. Rebus ayam dengan 4 cawan air panas mendidih. Sukatan 1kg beras basmathi : 2 ekor ayam
  2. Masukkan bawang besar + tomato + rempah untuk stok - kacau sekejap, tutup periuk dan rebus hingga 1/2 jam. Keluarkan ayam, susun dalam tray untuk bakar. Renjiskan sedikit air pada ayam + pewarna merah - bakar grill.
Cara masak nasi -
  1. Dalam kuali, tumis bawang besar hiris + cili hijau + rempah - goreng hingga kekuningan. Tuangkan ke dalam periuk stok ayam tadi + garam - kacau, biarkan mendidih.
  2. Masukkan beras + serbuk kunyit + pewarna merah - kacau, biarkan mendidih, alihkan ke rice cooker. Bila hampir kering + baki serbuk kunyit/ pewarna - tuang secara bersilang.



NASI ARAB
sumber : Mat Gebu

4 cawan beras basmathi
350g daging lembu - potong besar, rebus
6 cawan air rebusan daging
1/3 cawan kacang peas
1/3 cawan kismis
 bj cili merh - hiris kasar
1 tangkai daun sup - hiris
1 tangkai daun ketumbar - hiris
2 sb minyak sapi
2 sb minyak masak
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan putih
1/3 cawan bawang goreng

Bahan tumis-
1 helai daun pandan
3 bj bawang merah - hiris
1 bj bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
Rempah 4 sekawan
1 st bj jintan manis
1/2 st bj jintan putih

Cara penyediaannya -

  1. Masak bahan tumis hingga wangi
  2. Masukkan pes jintan - masak hingga terbit minyak
  3. Masukkan daging - kacau + beras, goreng 1 minit - alihkan ke rice cooker 
  4. Masukkan stok daging + garam + daun ketumbar - kacau sekejap, biarkan masak hingga kering. Setelah kering + kacang peas + kismis + cili merah. Taburkan daun sup dan daun bawang.