NASI ARAB HADRAMAWT
sumber : Chef Li
1 kg beras basmathi
500ml stok / 3 pot stok
500ml air / 3 pot air
1 bj tomato - potong 4
200g yogurt
1 bj tomato - potong 4
1 genggam d/pudina
1 genggam d/ ketumbar
Bahan tumis darat -
1 senduk minyak masak
Rempah 4 sekawan
4 ulas bawang putih - hiris
1 in halia - julienne
1 sb rempah garam masala
1 helai d/ pandan
1 senduk stok
garam, gula
Bahan tabur -
Bawang goreng
D/ketumbar
Badam, gajus - goreng
Kismis
Kacang peas, kacang merah ( tin )
Cara penyediaannya -
- Tuang dalam periuk hingga mendidih
- Masukkan beras, kacau sekejap - masak hingga kering. Gaul dengan senduk kayu ( rata ) bermula dari tepi periuk.
- Masukkan yogurt / laban - tukar color jadi pucat
- Masukkan minyak sapi ( tompokkan ) + minyak zaitun ( supaya nasi berkilat ). Tutup periuk, hidangkan dengan bahan tabur.
NASI ARAB
sumber : Kak Liza
1 kg beras basmathi
4 cawan air
1 cawan kacang peas
1 cawan kismis
3 bj cili merah
1 tangkai d/ sup - hiris
1 tangkai d/ ketumbar - hiris
3 sb minyak masak
5 sb minyak sapi
3 sb serbuk jintan manis + air - bancuh
garam secukupnya
Bahan tumis -
5 bj bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - hiris
3 in halia - hiris
Rempah 4 sekawan
2 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan
Cara penyediaannya -
- Tumis bahan hiris + rempah hingga wangi
- Masukkan beras - kacau sekejap
- + air + cili merah + garam - masak hingga mendidih / alihkan ke rice cooker
- Bila nasi hampir kering letak dalam pengukus + kismis + d/sup, d/ketumbar + bawang goreng + kacang peas - kukus 30 minit.
- Hidangkan dengan ayam goreng dan salad.
NASI ARAB PLANTA
600g beras basmathi
600ml air
1 cawan planta
3 sb rempah briyani
1 cawan susu cair
1 st jintan putih
2 sb air mawar
1 mangkuk kecil tomato sup
Bahan tumis -
3 bj bawang merah - hiris
3 bj bawang putih - hiris
Rempah 4 sekawan
Bahan tabur -
Bawang goreng
Gajus goreng
Kismis
Ceri tomato
D/pudina, d/ketumbar
Cili hijau
Renjisan air mawar
Cara penyediaannya -
- Panaskan planta, tumis pes bawang putih dan halia + d/pandan hingga kekuningan
- + bahan hiris + d/pudina + kismis + serbuk jintan
- Renjiskan air rendaman halba 3x
- Masukkan rempah briyani - kacau sekejap
- + tomato sup + air + gula batu _ masak hingga mendidih
- + garam + beras - kacau sekejap
- + 1 cawan susu cair - kacau sekejap, masak hingga nasi hampir kering / alihkan ke rice cooker
- + saffron - tutup periuk hingga nasi benar-benar kering, masukkan bahan tabur.
NASI ARAB HADRAMAWT
Gambar dari Mamasya
NASI ARAB HADRAMAWT
sumber : Mamasya
1 ekor ayam - potong 4
3 cawan beras basmathi
4 cawan air
1 bj tomato - dadu
1/2 bj bawang besar - potong bulat
1 bj cili hijau
Untuk stok ayam -
1/2 sb serbuk ketumbar
1/2 sb serbuk jintan putih
1/2 st lada hitam
Rempah 3 sekawan
2 -3 helai bay leaf
~ sediakan rempah untuk tumis sama seperti di atas
1/2 st serbuk kunyit
1/2 st pewarna merah
Minyak masak
Cara penyediaan stok ayam -
- Rebus ayam dengan 4 cawan air panas mendidih. Sukatan 1kg beras basmathi : 2 ekor ayam
- Masukkan bawang besar + tomato + rempah untuk stok - kacau sekejap, tutup periuk dan rebus hingga 1/2 jam. Keluarkan ayam, susun dalam tray untuk bakar. Renjiskan sedikit air pada ayam + pewarna merah - bakar grill.
Cara masak nasi -
- Dalam kuali, tumis bawang besar hiris + cili hijau + rempah - goreng hingga kekuningan. Tuangkan ke dalam periuk stok ayam tadi + garam - kacau, biarkan mendidih.
- Masukkan beras + serbuk kunyit + pewarna merah - kacau, biarkan mendidih, alihkan ke rice cooker. Bila hampir kering + baki serbuk kunyit/ pewarna - tuang secara bersilang.
NASI ARAB
sumber : Mat Gebu
4 cawan beras basmathi
350g daging lembu - potong besar, rebus
6 cawan air rebusan daging
1/3 cawan kacang peas
1/3 cawan kismis
bj cili merh - hiris kasar
1 tangkai daun sup - hiris
1 tangkai daun ketumbar - hiris
2 sb minyak sapi
2 sb minyak masak
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan putih
1/3 cawan bawang goreng
Bahan tumis-
1 helai daun pandan
3 bj bawang merah - hiris
1 bj bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
Rempah 4 sekawan
1 st bj jintan manis
1/2 st bj jintan putih
Cara penyediaannya -
- Masak bahan tumis hingga wangi
- Masukkan pes jintan - masak hingga terbit minyak
- Masukkan daging - kacau + beras, goreng 1 minit - alihkan ke rice cooker
- Masukkan stok daging + garam + daun ketumbar - kacau sekejap, biarkan masak hingga kering. Setelah kering + kacang peas + kismis + cili merah. Taburkan daun sup dan daun bawang.