Pages

Tuesday 7 August 2012

NASI KHABSA






NASI KHABSA AYAM
sumber :Lydia Honey

4 cawan beras basmathi
1 ekor ayam - potong 2 (butterflied ) - rebus,bakar.
1 bj bawang besar - dadu
300g tomato - kisar tanpa air
2 bj lada hijau
1/2 st lada hijau
1/2 st lada hitam
1/2 st serbuk pelaga
1/2 st serbuk kayu manis
4 bj bunga cengkih
2 helai bay leaf
1 st rempah campuran arab/baharat
1 sb garam
2 bj lemon kering
1/3 cawan minyak sapi + minyak masak
1/2 cawan kismis - rendam 15 minit

Caranya -

  1. Basuh beras, rendam + air garam - 30 minit.
  2. Dalam periuk masukkan air + ayam + semua bahan rempah + lemon kering hingga mendidih 30 minit  ( hingga ayam lembut ). Angkat ayam, ketepikan dan tapis stok.
  3. Dalam kuali, goreng kismis hingga kekuningan, angkat.
  4. Dalam periuk nasi, goreng bers 1 -2 minit + stok ayam tadi ( 4 cawan stok ) + 1 st garam + rempah khabsa - hingga mendidih dengan api kuat 10 - 15 minit, tutup periuk. dengan api kecil biarkn merenih 20 - 25 minit hingga nasi masak dan kering.

REMPAH KHABSA:

1 sb serbuk cili
1 1/2 st serbuk jintan
1 1/2 st serbuk kayu manis
1 1/2 st serbuk limau/lemon kering
1 st bunga cengkih
1 st lada hitam
1 st serbuk pelaga
1 st serbuk pala
1 st serbuk ketumbar
1/2 st saffron





NASI KHABSA KAMBING
sumber : Lydia Honey

 3 cawan beras basmathi
1/2 cawan kismis
3 sb minyak masak
2 sb minyak sapi
1 labu bawang besar - dadu
1 sb pes bawang putih dan halia
Rempah 4 sekawan
2 helai bay leaf

1/3 st serbuk lada hitam
1/2 st serbuk pelaga
1/2 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk jintan kasar
1 st rempah campuran arab/mixed spices

1/4 st serbuk kunyit
3 sb pes tomato
1 sb jus lemon
2 bj lemon kering
1 bj capsicum hijau - dadu
garam

Bahan tabur -
1/4 cawan pine nuts - goreng
1/4 cawan d/ketumbar - potong kasar

Cara penyediaannya -
  1. Basuh beras, kismis.
  2. Rendam beras dalam air garam 1 jam.
  3. Dalam periuk, panaskan minyak - tumi bawang hingga wangi dan kekuningan
  4. Masukkan rempah + lemon kering - hingga wangi
  5. Masukkan beras - goreng 1 - 2 minit
  6. Tambah pes tomato + garam + serbuk kunyit - gaul 2 minit
  7. Tuangkan stok daging + jus lemon + daging. Tutup periuk - 25 - 30 minit / alihkan ke rice cooker.Hidangkan nasi dalam pinggan besar, taburkan pine nuts dan d/ketumbar.

Cara penyediaan stok daging kambing -

1 kg daging kambing - potong saiz sederhana 
2 sb minyak
1 bj bawang besar - dadu
1 sb pe bawang putih  + halia
2 bj tomato besar  - dadu
Rempah 4 sekawan
3 helai bay leaf

1 st mixed spices/baharat
1/2 st serbuk lada hitam
1/2 st serbuk ketumbar
2 sb garam

Cara penyediaannya -
  1. Dalam kuali - tumis bawang + pes bawang halia hingga kekuningan, + daging kambing + air
  2. Masukkan rempah + tomato - hingga mendidih , daging lembut + garam pada separuh  masa masak. Keluarkan daging, tapis stok.


Nasi Khabsa Ayam



Nasi Khabsa Daging/ Kambing


NASI KHABSA AYAM / DAGING / KAMBING
sumber : Raidah

1 ekor ayam - butterflied
@ 1 kg daging / kambing bertulang
3 cawan beras basmathi
4 1/2 cawan air panas
2 sb minyak masak
1 sb minyak sapi
Rempah 4 sekawan
1 bj bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris

1 btg carrot - parut
2 bj tomato - dadu
2 sb tomato puri
1/2 st pewarna kuning telur / saffron
1 sb rempah khabsa/garam masala
1 bj lemon kering - cucuk dengan garfu
1 bj capsicum merah - dadu
2 bj cili hijau - jangan potong
1/4 cawan kismis
garam, gula

Cara penyediaannya -
  1. Tumis rempah 4 sekawan + bawang hiris hingga wangi dan kekuningan
  2. Masukkan tomato puri + tomato dadu + lemon kering + saffron + rempah khabsa - kacau
  3. Masukkan ayam daging / kambing - gaul hingga kecut
  4. Perasakan dengan garam dan gula
  5. Masukkan carrot + capsicum + cili hijau + kismis
  6. Tambahkan air panas mendidih + beras - kacau sekejap,alihkan ke rice cooker.

REMPAH KHABSA
sumber : Raidah

1 sb bunga cengkih
1 sb lada hitam
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
2 sb ketumbar
1 sb pelaga
1 sb pelaga hitam
~ sangai ( goreng tanpa minyak ), kisar kering
1 sb serbuk cili
1 st serbuk kunyit