Pages

Monday, 6 August 2012

NASI MANDHY





NASI MANDHY
sumber : Raidah

4 cawan beras basmathi
5 cawan air
2 sb minyak sapi
1 sb margerin
1 bj bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 in halia - julienne
1 sb garam
2 sb gula
1 kiub ayam

Bahan tumis :
Rempah 4 sekawan
1 st serbuk kunyit + air
1/3 cawan kismis
2 helai d/pandan
1 btg serai
2 helai bay leaf
Gajus goreng
1 genggam d/ketumbar
1 genggam d/pudina

Caranya -

  1. Panaskan minyak,tumis rempah 4 sekawan + bahan hiris hingga wangi dan kekuningan.
  2. Tambah air - masak hingga mendidih, alihkan ke rice cooker.
  3. Masukkan beras + garam - rasa masinnya.
  4. Bila nasi kering, buat lubang di tengah nasi. Letak foil + 1 sb minyak + 1 ketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk dalam 2 minit supaya aroma asap arang meresap ke dalam nasi.
  5. Buka tudung, keluarkan foil arang. Titiskan pewarna kuning telur/ bancuhan serbuk kunyit + air , gemburkan nasi.
SOS RAITA -

2 bj tomato
2 bj cili hijau
4 bj cili padi
sedikit d/ketumbar
Garam, gula, jus limau/lemon 
- kisar semua bahan.

Tips NASI MANDHY -
  1. Jangan kacau rata nasi bila nasi kering. Tutup dengan foil kemudian tutupkan dengan tudung periuk. Nasi akan masak elok sebab wap nasi terperangkap.
  2. Rendam beras 30 min - 1 jam/2 jam - nasi akan jadi butir-butir yang panjang.
  3. Jus ayam panggang + saffron/pewarna kuning telur/serbuk kunyit - campurkan ke dalam nasi. 








gambar dari blog Mamasya


NASI MANDHY
sumber : Chef Sabri

4 cawan beras basmathi
5 cawan air stok daging
1/2 cawan minyak sapi

Rempah 4 sekawan
1 sb serbuk jintan putih
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk ketumbar
1/2 st serbuk kunyit
1bj bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1/2 in halia - julienne
2 helai d/pandan - simpul

1 kiub ayam
1 sb garam
2 sb gula





NASI MANDHY
sumber : Chef Li

1 kg beras basmathi
1 sb rempah garam masala
1 st serbuk kunyit
Rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
2 helai d/pandan
1 genggam d/ketumbar
1 genggam d/ pudina
1 bj tomato - potong 4
500ml stok daging/ayam
500ml air

1/2 tin susu cair
1/2 bj lemon
- biarkan 10min - 1 malam pd suhu bilik

Bawang goreng
Badam,gajus - goreng
Kismis


AYAM MANDHY
sumber : Chef Li

500g - 600g ayam (spring chicken ) - potong 4
Stok ayam/daging
1 sb rempah garam masala
1 st serbuk kunyit

Caranya -
  1. Dalam kuali, masak air + ayam dengan api sederhana, tutup kuali hingga ayam masak.
  2. Proses pemerapan ayam dengan cepat, boleh di top-up ( recycle )
  3. Boleh buat awal 1 - 2 minggu
  4. Setelah ayam sejuk dalam suhu bilik, pack dalam plastik seal, simpan dalam freezer. Pack ayam 1 ketul, simpan dalam freezer.
  5. Keluarkan 3 jam lebih awal
  6. Masukkan dalam Nasi Mandhy dan kambus.
  7. Goreng - Fried Mandhy Chicken
  8. Bakar - Roasted Mandhy Chicken ( pewarna merah )