NASI MANDHY
sumber : Raidah
4 cawan beras basmathi
5 cawan air
2 sb minyak sapi
1 sb margerin
1 bj bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 in halia - julienne
1 sb garam
2 sb gula
1 kiub ayam
Bahan tumis :
Rempah 4 sekawan
1 st serbuk kunyit + air
1/3 cawan kismis
2 helai d/pandan
1 btg serai
2 helai bay leaf
Gajus goreng
1 genggam d/ketumbar
1 genggam d/pudina
Caranya -
- Panaskan minyak,tumis rempah 4 sekawan + bahan hiris hingga wangi dan kekuningan.
- Tambah air - masak hingga mendidih, alihkan ke rice cooker.
- Masukkan beras + garam - rasa masinnya.
- Bila nasi kering, buat lubang di tengah nasi. Letak foil + 1 sb minyak + 1 ketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk dalam 2 minit supaya aroma asap arang meresap ke dalam nasi.
- Buka tudung, keluarkan foil arang. Titiskan pewarna kuning telur/ bancuhan serbuk kunyit + air , gemburkan nasi.
SOS RAITA -
2 bj tomato
2 bj cili hijau
4 bj cili padi
sedikit d/ketumbar
Garam, gula, jus limau/lemon
- kisar semua bahan.
Tips NASI MANDHY -
- Jangan kacau rata nasi bila nasi kering. Tutup dengan foil kemudian tutupkan dengan tudung periuk. Nasi akan masak elok sebab wap nasi terperangkap.
- Rendam beras 30 min - 1 jam/2 jam - nasi akan jadi butir-butir yang panjang.
- Jus ayam panggang + saffron/pewarna kuning telur/serbuk kunyit - campurkan ke dalam nasi.
gambar dari blog Mamasya
NASI MANDHY
sumber : Chef Sabri
4 cawan beras basmathi
5 cawan air stok daging
1/2 cawan minyak sapi
Rempah 4 sekawan
1 sb serbuk jintan putih
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk ketumbar
1/2 st serbuk kunyit
1bj bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1/2 in halia - julienne
2 helai d/pandan - simpul
1 kiub ayam
1 sb garam
2 sb gula
NASI MANDHY
sumber : Chef Li
1 kg beras basmathi
1 sb rempah garam masala
1 st serbuk kunyit
Rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
2 helai d/pandan
1 genggam d/ketumbar
1 genggam d/ pudina
1 bj tomato - potong 4
500ml stok daging/ayam
500ml air
1/2 tin susu cair
1/2 bj lemon
- biarkan 10min - 1 malam pd suhu bilik
Bawang goreng
Badam,gajus - goreng
Kismis
AYAM MANDHY
sumber : Chef Li
500g - 600g ayam (spring chicken ) - potong 4
Stok ayam/daging
1 sb rempah garam masala
1 st serbuk kunyit
Caranya -
NASI MANDHY
sumber : Chef Li
1 kg beras basmathi
1 sb rempah garam masala
1 st serbuk kunyit
Rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
2 helai d/pandan
1 genggam d/ketumbar
1 genggam d/ pudina
1 bj tomato - potong 4
500ml stok daging/ayam
500ml air
1/2 tin susu cair
1/2 bj lemon
- biarkan 10min - 1 malam pd suhu bilik
Bawang goreng
Badam,gajus - goreng
Kismis
AYAM MANDHY
sumber : Chef Li
500g - 600g ayam (spring chicken ) - potong 4
Stok ayam/daging
1 sb rempah garam masala
1 st serbuk kunyit
Caranya -
- Dalam kuali, masak air + ayam dengan api sederhana, tutup kuali hingga ayam masak.
- Proses pemerapan ayam dengan cepat, boleh di top-up ( recycle )
- Boleh buat awal 1 - 2 minggu
- Setelah ayam sejuk dalam suhu bilik, pack dalam plastik seal, simpan dalam freezer. Pack ayam 1 ketul, simpan dalam freezer.
- Keluarkan 3 jam lebih awal
- Masukkan dalam Nasi Mandhy dan kambus.
- Goreng - Fried Mandhy Chicken
- Bakar - Roasted Mandhy Chicken ( pewarna merah )