Pages

Monday, 6 August 2012

NASI BRIYANI









NASI BRIYANI
sumber : Chef Li

1 kg beras basmathi - rendam + 1/2 bj jus limau nipis, toskan.
Rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
1 sb rempah garam masala/briyani
1 bj tomato - potong 4
2 helai d/pandan - simpul
500ml stok daging
500ml air panas
1 senduk minyak masak
1 sudu garam
1/2 sudu gula
Bawang goreng
Badam, gajus, badam - goreng
1 genggam d/pudina
1 genggam d/ketumbar
Pewarna kuning telur
Minyak sapi - letak tompok-tompok atas nasi yng kering

Untuk Nasi Hujan Panas - tambah pewarna hijau dan biru.
Sukatan stok daging - 500ml stok 500 ml air atau 700ml stok 300ml air.

Stok Daging/Kambing/Ayam -
Akar d/ketumbar,akar pudina.
Tangkai carrot,batang celery - potong kasar
Tomato - potong 4
Garam, gula, perasa

Untuk 1 kg daging + 10 liter air
1 kg beras = 1 kg air (500ml stok + 500ml air ).






                                             Gambar dari Blog Lydia Honey


NASI BRIYANI AYAM HADRAMAWT
sumber : Lydia Honey

2 ekor ayam - potong 10
1/4 st serbuk pala
1/2 st serbuk pelaga
1/2 st serbuk kayu manis
1/2 st serbuk lada hitam
1 st serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan
1 st serbuk halia
1 st rempah campuran arab/baharat
2 helai d/bay
1 bj tomato masak - potong 4
1 bj  bawang besar - dadu
1 bj cili hijau - belah 2 jangan putus
Garam
Air secukupnya untuk merebus ayam

  1. Rebus ayam + semua bahan kecuali garam dalam periuk, rebus 45 minit hingga ayam empuk.
  2. Tambah garam pada 15 minit terakhir, asingkan ayam dari stok, tapis. Susun dalam tray,ketepikan.

NASI HADRAMAWT -

Rempah 4 sekawan
2 helai daun bay
1/2 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk lada hitam
1/2 st serbuk halia
1 st serbuk jintan
1 bj bawang besar - dadu
2 bj cili hijau - belah 2
Garam
1/4 cawan minyak masak
8 cawan basmathi
12 cawan air stok
@ 1 cawan basmathi : 1 1/2 - 2 cawan stok 

Caranya -
  1. Tumis bawang hingga layu + rempah + cili hijau - masak hingga wangi.
  2.  Masukkan beras - goreng 2 -3 minit.
  3. Tambah stok + garam  - kacau dalam api kuat, tutup periuk.
  4. Bila air hmpir kering + pewarna kuning telur yang dibancuh dengan air panas ( 1/4 cawan ). Tuang di tengah-tengah periuk,perlahankan api - tanak nasi hingga masak. Tabur d/ketumbar dan gajus goreng. @ selepas masukkan beras alihkan ke rice cooker, tanak nasi seperti biasa hingga nasi kering + pewarna,tutup periuk. Gemburkan bila nasi telah kering.

AYAM BAKAR NASI HADRAMAWT - gaul rempah + sedikit pewarna kuning telur pada ayam.

1/8 st serbuk pla
1/4 st serbuk pelaga
1/2 st serbuk kayu manis
1/2 st serbuk ketumbar
1/4 st serbuk lada hitam
1 st serbuk jintan
1/3 st rempah campuran arab/baharat
garam secukupnya
~ Susunkan ayam dalam tray, bakar 10 - 15 minit. Hidangkan dengan salad,maraq (sambal tomato) dan salsa.



SALSA -
2 -3 bj tomato masak
3 ulas bawang putih
1 bj cili hijau
1 /2 bj bawang besar
jus limau
garam
air 
- kisar semua bahan, sejukkan 30 minit sebelum hidang.






NASI BRIYANI MAMAK - 10 orang

1 kg beras basmathi
2 sb minyak sapi
1 cawan minyk masak
4 bj bawang merah
Rempah 4 sekawan
1 st rempah briyani
Gajus, kismis

Bahan kisar -
3 bj bawang besar
5 -6 ulas bawang putih

2 btg serai - diketuk
3 bj bawang besar - hiris
1/2 tin tomato sup KIMBALL
2 sb tomato puri
1 tin susu cair

Masak seperti biasa.


Rempah Briyani Mamak :
4 btg kayu manis
4 bj pelaga
10 bj bunga cengkih
10 bj lada hitam
10 bj pelaga hijau
3 helai d/bay
3 sb jintan manis
1/2 sb jintan putih
- kisar rempah + rempah serbuk.


2 sb serbuk ketumbar
1sb serbuk jintan putih
1/2 sb serbuk cili
1/ sb serbuk kunyit
2 sb bawang goreng

3 sb rempah briyani : 1kg ayam/daging/kambing
2 sb rempah briyani : 1 kg beras basmathi






                                               Gambar dari blog Dapur Tanpa Sempadan



NASI BRIYANI UDANG MADU
sumber : Cik Mat Gebu

500g beras basmathi

8 - 10 udang saiz besar
1/2 st serbuk kunyit
sedikit garam
- gaul rata, goreng hingga kemerahan sekejap dan angkat.

750 ml air + stok dalam periuk

Bahan tumis -
Rempah 3 sekawan
1 in halia - julienne
1 sb rempah garam masala
stok

Cara penyediaannya -
  1.  Tuang semuanya dalam periuk +  2 helai d/pandan - simpul.
  2. Masukkan d/ ketumbar + d/pudina + 1 bj tomato - potong 4
  3. Tambah 1/2 cawan carrot parut
  4. Tambah garam, gula, udang goreng 
  5. Masukkan beras, kacau sekejap
  6. Tambah air - masak hingga nasi kering dalam rice cooker. Bila nasi telah kering, tompokkan minyak sapi dan minyak zaitun,tutup periuk.Hidangkan dengan kismis, bawang goreng. 
Minyak zaitun untuk mengilatkan nasi briyani.





NASI BRIYANI UDANG
sumber : Pak Engku

1 kg beras basmathi
500 ml stok + 500 ml air

Bahan tumis -
Rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
2 sb rempah garam masala
Stok
- tuang dalam periuk.

2 helai d/pandan
1 tangkai d/pudina
1 tangkai d/ketumbar
1 bj tomato - potong 4
2 bj cili hijau - belah 2
2 bj cili merah - belah 2
garam,gula 
- masak hingga mendidih, masukkan beras - masak hingga kering.
- + 1 st pewarna kuning telur - tompokkan, tutup periuk.
- masukkan bawang goreng, kismis, badam,gajus - goreng.
- tompokkan minyak sapi, minyak zaitun dan udang yang telah dimasak .


UDANG MASAK BRIYANI -
500g udang besar
3 sb minyak
2 sb rempah garam masala
1/3 tin susu cair

Bahan tumis -
1/2 sb halba campur
1 helai d/pandan
1 tangkai d/pudina
1 tangkai d/ketumbar
1 bj tomato - potong 4
2 bj cili hijau - belah 2
2 bj cili merah - belah 2

Caranya-
  1. Tumis rempah hingga terbit minyak + susu cair + air sedikit - masak hingga mendidih.
  2. Masukkan udang - gaul rata.
  3. Masukkan d/pandan , d/pudina, d/ketumbar
  4. Masukkan tomato + cili + garam, gula - masak hingga udang masak dan gaul dalam nasi briyani.









NASI BRIYANI JUS OREN
sumber : Cik Mat Gebu

4 cawan beras basmathi
1 1/2 cawan susu cair
4 1/2 cawan air
1 bj bawang besar - dadu

Bahan kisar -
3 bj bawang merah
2 ulas bawang putih
1 in halia

2 sb rempah garam masala
stok dari 4 1/2 cawan air
1 1/2 sb jus oren Sunquick
1 kiub ayam
1 ketul kecil gula batu/ 1 sb gula
Rempah 4 sekawan
2 sb minyak sapi
2 helai d/pandan
1 genggam d/ketumbar
1 genggam d/pudina
Pewarna kuning telur + air
Bawang goreng
Badam, Gajus - goreng
Kismis
Kacang peas









NASI BRIYANI KARAM
sumber : Cik Mat Gebu


 2 keping dada ayam saiz besar - potong sederhana besar,cuci dn toskan.
1 cawan susu sejat
1 cawan air

500g beras basmathi
2 helai d/pandan
2 btg serai
1/2 cawan sos tomato

Bahan kisar -
2 bj cili hijau
2 bj bawang besar
4 ulas bawang putih
1 in halia
40g gajus
30g kismis

1 bj bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
Rempah 4 sekawan
2 sb rempah garam masala

Bahan Tabur -
1/2 cawan kismis
Gajus goreng
Bawang goreng
D/ketumbar, d/pudina
2 helai d/pandan

Pewarna kuning telur

1/3 cawan susu sejat - dipanaskan
Secubit saffron
- satukan, gaul.

Caranya -
  1. Tumis rempah 4 sekawan + bahan hiris + serai + d/pandan hingga wangi.
  2. Masukkan bahan kisar - tumis hingga garing.
  3. Tambah rempah garam masala + sos tomato - masak hingga terbit minyak.
  4. Masukkan ayam - gaul rata + susu sejat + garam 1 st - kecilkan api hingga kuah pekat,ketepikan.

Untuk Nasi Briyani -
  1. Didihkan air 500ml + d/pandan + beras - masak 5 -6 minit, tutup periuk , angkat dan toskan.
  2. Dalam rice cooker ( sediakan bahan tabur ) + 1/3 bahagian nasi - ratakan.
  3. Masukkan 1/2 bahagian lauk ayam + bahan tabur + 1 helai d/pandan.
  4. Sudukan bancuhan susu + saffron ke beberapa bahagian nasi ( tompokkan )
  5. Ulangi proses masukkan 1/3 bahagian nasi,baki luk ayam dan bahan tabur. Tutup periuk, masak 30 minit. Tompokkan pewarna makanan,gemburkan nasi dengan chopstick.






NASI BRIYANI SHAH JAHAN
sumber : Asmah Laili


1 ekor ayam - potong 8 + serbuk kunyit + garam - gaul ,ketepikan.
5 bj pelaga
1/2 in kayu manis
1 bj bawang besar - dadu
2 bj cili hijau - belah 2 jangan putus
2 sb pes halia + bawang putih
2 sb pes tomato
2 bj tomato - dadu 
1 genggam d/ketumbar
1 genggam d/pudina
2 sb rempah kari

Bahan kisar -
5 bj badam
5 bj gajus
1/4 st saffron

1/2 cawan tairu

1/4 cawan minyak sapi
1/2 cawan minyak jagung
Garam

Caranya -
  1. Panaskan minyak jagung, goreng ayam 3/4 masak - angkat dan ketepikan.
  2. Tambahkan minyak sapi dalam minyak jagung, tumis kayu manis + pelaga + bawang dadu - goreng hingga kekuningan + cili hijau - masak hingga layu.
  3. Masukkan pes bawang putih dan halia - masak hingga wangi.
  4. Masukkan pes tomato - masak 2 -3 minit.
  5. + tomato dadu, d/ketumbar , d/pudina - masak 10 minit.
  6. + rempah kari - masak 10 minit
  7. + bahan kisar + tairu + garam - masak hingga pecah minyak.
  8. Masukkan ayam goreng, gaul rata. Tutup api,keluarkan lebihan minyak jangan dibuang.
Cara masak NASI BRIYANI -
  1. Masukkan air + garam dalam rice cooker hingga mendidih.
  2. Dalam kuali lain, panaskan minyak sapi  + minyak jagung - tumis rempah 3 sekawan hingga wangi + bawang hiris - masak hingga kekuningan.
  3. Tambah pes halia dan bawang putih + d/pudina, d/ketumbar - masak hingga wangi, tuangkan ke dalam rice cooker. Biarkan hingga mendidih + beras - masak nasi seperti biasa.
Cara DAM NASI BRIYANI -
  1. Keluarkan semua nasi,ketepikan, 
  2. Letakkan di dasar periuk rice cooker tadi ayam + rempah tanpa minyak . Kambuskan nasi di atasnya, ratakan. Taburkan d/pudina, d/ketumbar.
  3. Buatkan beberapa lubang, tuangkan minyak dari rempah ayam tadi, masak nasi hingga kering.



NASI BRIYANI KASHMIR
sumber : Ummi Zaihadi

1/2 kg beras basmathi
2 sb minyak sapi
1 sb tomto puri
air
1/2 cawan susu cair
50ml plain yogurt
garam, kismis, badam, daun ketumbar

Bahan rempah - satukan
1 sb serbuk jinatn putih
1 sb erbuk jintan manis
2 sb serbuk ketumbar
2 st garam masala
4 kuntum bunga cengkih

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cm halia
2 bj cili hijau
3 bj pelaga



NASI BERIYANI ROS PUDINA
sumber : Ummi Zaihadi

3 cawan beras basmathi

Bahan kisar -
4 bj bawang merah
2 ulas bawang putih
1 in halia

Rempah 4 sekawan
1/4 cawan daun pudina - cincang
1 tangkai daun ketumbar
3 sb rempah beriyani BABAS
4 cawan air
1/2 cawan susu sejat
3 st garam
1 kiub ayam
pewarna kuning
esen ros - sedikit sahaja nanti pahit
kismis
gaju gorengs
bawang goreng
minyak sapi
2 helai daun pandan



NASI BERIYANI
sumber : Ummi Zaihadi

1/2 kg beras basmathi
1 sb rempah beriyani + air - jadikan pes
2 bj tomato - dadu
2 bj cili merah - belah 2
2 bj cili hijau - belah 2
Daun pudina, daun ketumbar
500ml air
1/2 cawan susu cair/ suu segar
2 sb minyak sapi
kismis, gajus
pewrna kuning + air
garam

Bahan tumis - hiris
5 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia

Rempah 4 sekawan

- hidangkan dengan daging prune, acar.