sumber dari blog Kak Jee
NASI DAGING
sumber : Kak Jee
1/2 kg daging batang pinang + garam - rebus hingga empuk,kelurkan daging dan simpan stoknya.
2 cawan beras wangi
2 1/2 cawan air rebusan daging
1/2 cawan susu cair
1 labu bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - hiris
2 in halia - hiris halus/julienne
1 bj tomato - dadu
Rempah 4 sekawan
1 kiub daging
1 sb minyak sapi + 1 sb margerin
D/ketumbar - hiris
Gajus - goreng
NASI DAGING UTARA MAMAK
1 kg daging - potong 16 ketul, rebus hingga empuk - simpan stok, tapis.
1 kg beras basmathi
1/2 tin - 1 tin TOMATO SOUP KIMBALL
3 b plain yogurt @ 1/2 tin susu cair + 1 sb jus limau - biarkan 10 min
1 sb garam
2 sb gula batu/gula pasir
Bawang goreng - tabur
Bahan tumis -
1 senduk minyak masak
2 sb minyak sapi
2 sb rempah kari daging
1/2 st serbuk jintan manis/halus
1/2 st serbuk jintan putih/kasar
1 sb rempah briyani
- satukan serbuk rempah
100g badam - rendam air panas,buang kulit dn kisar halus ( beli serbuk badam )
Kismis
Gajus
1 sb pes bawang putih dan halia
1 bj bawang besar - hiris
2 bj bawang besar - kisar
Rempah 4 sekawan
1 helai d/pandan - potong 3 in
Caranya-
- Panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan + bawang hiris hingga wangi dan garing + bahan kisar + d/pandan + gajus, kismis - kacau hingga wangi.
- Masukkan daging rebus + campuran serbuk rempah + yogurt + badam kisar - kacau cepat jangan sampai hangit.
- Tuangkan stok daging + garam,gula - rasa masinnya, tutup periuk - masak hingga air mendidih.
- Masukkan beras, kacau sekejap,alihkan ke rice cooker. Tutup periuk dengan foil supaya wap tidak keluar dan nasi akan masak cantik.
- Bila hampir kering + pewarna kuning telur - tutup periuk. Biarkan seketika barulah digemburkan nasi dengan garfu/chopstick. Tips masak nasi basmathi - nasi jangan di kacau selalu nanti patah, Untuk dapatkan 2 warna dalam nasi titikkan pewarna dan tutup periuk,jangan terus dikacau. Setelah agak kering barulah digemburkan.
SAMBAL ASAM TOMATO
Cili Merah + cili padi
Belacan bakar
Jus limau nipis
Garam, gula
- kisar halus
Tambah dengan -
Bawang besar - hiris/dadu
Tomato masak - dadu
Cili hijau - potong
- gaulkan dalam mangkuk.
Papadom
Salad Timun Tomato/ Salsa
NASI DAGING
sumber : Ummi Zaihadi
1 kg daging - potong besar, rebus
4 cawan beras basmathi
4 cawan air rebusan daging / stok daging
1 cawan susu segar
1 bungkus sup bunjut Adabi
serbuk rempah sup Adabi
3 ulas bawang putih - hiris
rempah 4 sekawan
2 helai daun pandan
1/2 cawan tomato - dadu
bawang goreng
garam
Cara penyediaannya -
- Tumis bawang putih + rempah 4 sekawan + daun pandan - hingga wangi
- Masukkan rempah - kacau sekejap + air + tomato
- Masukkan beras + 1/2 daging rebus + stok daging + garam + 1 helai daun pandan, alihkan ke rice cooker
- Bila nasi 1/2 masak + susu.
Sambal Asam Tomato -
5 tangkai cili merah - tumbuk kasar
4 tangkai cili padi - tumbuk kasar
3 bj tomato - dadu
belacan bakar
air asam jawa
gula melaka, garam, gula
NASI DAGING BERKEJU
sumber : JC
2 1/2 cawan beras basmathi
3 cawan air rebuan daging
Daging rebus
Bahan kisar -
1/2 bj bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 in halia
1 cawan cheddar cheese - parut
bawang goreng
garam
NASI DAGING
sumber : Penyulawa
Bahan rebus daging -
Daging + tulang
Rempah 4 sekawan
Lada hitam
1 sudu rempah nasi arab / kabsa / mixed spice
- rebus, asingkan daging dari tulang - hiris
3 cawan beras basmathi
4 cawan air rebusan daging / stok
1 bj bawang besar - hiris
3 ula bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 sb rempah nasi arab / kabsa
2 bj limau kasturi / 1 bj limau nipis
150ml susu cair
- jadikan tairu / buttermilk, biarkan 10 minit
Cara penyediaannya -
- Tumis bahan hiris + rempah 4 sekawan - hingga wangi
- Masukkan rempah nasi arab - kacau sekejap + beras, goreng sekejap
- Masukkan stok daging + daging - masak hingga mendidih
- Masukkan tairu + garam, tanak hingga nasi masak / alihkan ke rice cooker.
NASI DAGING
sumber : MyResepi
1 kg beras basmathi
1/2 kg daging
1 bungkus sup bunjut Adabi
1 sb rempah kurma
1 inci halia
1 batang kayu manis
2 bj pelaga
2 - 3 sb minyak sapi + mentega / planta
1/2 cawan tomato sup Heinz
1 cawan susu cair
2 helai daun pandan
garam
Cara penyediaannya -
- Rebus daging + sup bunjut + rempah kurma + garam - masak hingga daging empuk
- Asingkan daging, simpan air untuk masak nasi
- Tumis bawang putih + rempah kayu manis + pelaga - masak hingga wangi
- Masukkan beras - kacau sekejap + stok daging + sup tomato
- Bila nasi hampir kering + susu cair - kacau, biarkan nasi masak. Hidangkan dengan sambal air asam tomato.
NASI DAGING JAMAICAN
sumber : Chef Wan
300g daging
3 bj tomato - dadu
Bahan kisar -
8 bj bawang merah
3 ulas bawan putih
1 cm halia
2 bj lada hijau - kisar
4 sb mentega
1 btg kayu manis
3 bj cengkih
2 sb serbuk kari daging
3 sb kismis hitam
1 cawan santan pekat
1 cawan stok ayam
2 cawan beras basmathi
Cara penyediaannya -
- Tumis rempah + bahan kisar - hingga wangi
- Masukkan daging + lada kisar
- Masukkan santan + stok ayam
- Masukkan beras - kacau + tomato cincang.