Pages

Monday, 6 August 2012

NASI DAGING




                                              sumber dari blog Kak Jee


NASI DAGING
sumber : Kak Jee

1/2 kg daging batang pinang + garam - rebus hingga empuk,kelurkan daging dan simpan stoknya.
2 cawan beras wangi
2 1/2 cawan air rebusan daging
1/2 cawan susu cair
1 labu bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - hiris
2 in halia - hiris halus/julienne
1 bj tomato - dadu
Rempah 4 sekawan
1 kiub daging
1 sb minyak sapi + 1 sb margerin
D/ketumbar - hiris
Gajus - goreng





NASI DAGING UTARA MAMAK

1 kg daging - potong 16 ketul, rebus hingga empuk - simpan stok, tapis.
1 kg beras basmathi
1/2 tin - 1 tin TOMATO SOUP KIMBALL
3 b plain yogurt @ 1/2 tin susu cair + 1 sb jus limau - biarkan 10 min
1 sb garam
2 sb gula batu/gula pasir
Bawang goreng - tabur

Bahan tumis -
1 senduk minyak masak
2 sb minyak sapi
2 sb rempah kari daging
1/2 st serbuk jintan manis/halus
1/2 st serbuk jintan putih/kasar
1 sb rempah briyani
- satukan serbuk rempah
100g badam - rendam air panas,buang kulit dn kisar halus ( beli serbuk badam )
Kismis
Gajus
1 sb pes bawang putih dan halia
1 bj bawang besar - hiris
2 bj bawang besar - kisar
Rempah 4 sekawan
1 helai d/pandan - potong 3 in

Caranya-

  1. Panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan + bawang hiris hingga wangi dan garing + bahan kisar + d/pandan + gajus, kismis - kacau hingga wangi.
  2. Masukkan daging rebus + campuran serbuk rempah + yogurt + badam kisar - kacau cepat jangan sampai hangit.
  3. Tuangkan stok daging + garam,gula - rasa masinnya, tutup periuk - masak hingga air mendidih.
  4. Masukkan beras, kacau sekejap,alihkan ke rice cooker. Tutup periuk dengan foil supaya wap tidak keluar dan nasi akan masak cantik.
  5. Bila hampir kering + pewarna kuning telur - tutup periuk. Biarkan seketika barulah digemburkan nasi dengan garfu/chopstick. Tips masak nasi basmathi - nasi jangan di kacau selalu nanti patah, Untuk dapatkan 2 warna dalam nasi titikkan pewarna dan tutup periuk,jangan terus dikacau. Setelah agak kering barulah digemburkan.

SAMBAL ASAM TOMATO

Cili  Merah  + cili padi
Belacan bakar
Jus limau nipis
Garam, gula 
- kisar halus

Tambah dengan -
Bawang besar - hiris/dadu
Tomato masak - dadu
Cili hijau - potong
- gaulkan dalam mangkuk.

Papadom
Salad Timun Tomato/ Salsa




NASI DAGING
sumber : Ummi Zaihadi

1 kg daging - potong besar, rebus
4 cawan beras basmathi
4 cawan air rebusan daging / stok daging
1 cawan susu segar
1 bungkus sup bunjut Adabi
serbuk rempah sup Adabi
3 ulas bawang putih - hiris
rempah 4 sekawan
2 helai daun pandan
1/2 cawan tomato - dadu
bawang goreng
garam

Cara penyediaannya -

  1. Tumis bawang putih + rempah 4 sekawan + daun pandan - hingga wangi
  2. Masukkan rempah - kacau sekejap + air + tomato 
  3. Masukkan beras + 1/2 daging rebus + stok daging + garam + 1 helai daun pandan, alihkan ke rice cooker
  4. Bila nasi 1/2 masak + susu.

Sambal Asam Tomato -

5 tangkai cili merah - tumbuk kasar
4 tangkai cili padi - tumbuk kasar
3 bj tomato - dadu
belacan bakar
air asam jawa
gula melaka, garam, gula



NASI DAGING BERKEJU
sumber : JC

2 1/2 cawan beras basmathi
3 cawan air rebuan daging
Daging rebus

Bahan kisar -
1/2 bj bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 in halia

1 cawan cheddar cheese - parut
bawang goreng
garam



NASI DAGING
sumber : Penyulawa

Bahan rebus daging -
Daging + tulang
Rempah 4 sekawan
Lada hitam
1 sudu rempah nasi arab / kabsa / mixed spice
- rebus, asingkan daging dari tulang - hiris

3 cawan beras basmathi
4 cawan air rebusan daging / stok
1 bj bawang besar - hiris
3 ula bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 sb rempah nasi arab / kabsa

2 bj limau kasturi / 1 bj limau nipis
150ml susu cair
- jadikan tairu / buttermilk, biarkan 10 minit

Cara penyediaannya -

  1. Tumis bahan hiris + rempah 4 sekawan - hingga wangi
  2. Masukkan rempah nasi arab - kacau sekejap + beras, goreng sekejap
  3. Masukkan stok daging + daging - masak hingga mendidih
  4. Masukkan tairu + garam, tanak hingga nasi masak / alihkan ke rice cooker.


NASI DAGING
sumber : MyResepi

1 kg beras basmathi
1/2 kg daging
1 bungkus sup bunjut Adabi
1 sb rempah kurma
1 inci halia
1 batang kayu manis
2 bj pelaga
2 - 3 sb minyak sapi + mentega / planta
1/2 cawan tomato sup Heinz
1 cawan susu cair
2 helai daun pandan
garam

Cara penyediaannya -
  1. Rebus daging + sup bunjut + rempah kurma + garam - masak hingga daging empuk
  2. Asingkan daging, simpan air untuk masak nasi
  3. Tumis bawang putih + rempah kayu manis + pelaga - masak hingga wangi
  4. Masukkan beras - kacau sekejap + stok daging + sup tomato
  5. Bila nasi hampir kering + susu cair - kacau, biarkan nasi masak. Hidangkan dengan sambal air asam tomato.


NASI DAGING JAMAICAN
sumber : Chef Wan

300g daging
3 bj tomato - dadu

Bahan kisar -
8 bj bawang merah
3 ulas bawan putih
1 cm halia

2 bj lada hijau - kisar

4 sb mentega
1 btg kayu manis
3 bj cengkih
2 sb serbuk kari daging

3 sb kismis hitam
1 cawan santan pekat
1 cawan stok ayam
2 cawan beras basmathi

Cara penyediaannya -
  1. Tumis rempah + bahan kisar - hingga wangi
  2. Masukkan daging + lada kisar
  3. Masukkan santan + stok ayam
  4. Masukkan beras - kacau + tomato cincang.