Pages

Monday 6 August 2012

NASI TOMATO SUP







NASI TOMATO KIMBALL
sumber : Kak Jee ( Fauziah Samad )

4 cawan beras basmathi - rendam 1/2 - 1 jam,toskan.
3 cawan air
1 tin SOUP TOMATO KIMBALL (425g)
1 1/2 sb tomato puri
1/2 cawan susu cair
2 sb minyak sapi
1 sb minyak masak
1 labu bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 in halia - ketuk/hiris
Rempah 4 sekawan
2 helai d/pandan - simpul
1 btg serai - ketuk
1 genggam d/ketumbar
1 genggam d/pudina
1 st garam
1 sb gula
1 kiub daging/ayam
Bawang goreng
Gajus goreng

Cara- caranya -

  1. Dalam periuk, tumis rempah 4 sekawan + bahan hiris + d/pandan  hingga wangi dan keperangan.
  2. Tambah air + soup tomato + tomato puri - masak hingga mendidih.
  3. Masukkan susu cair + garam + kiub daging/ayam + d/ketumbar + d/pudina.
  4. Rasa masin secukupnya + beras - kacau sekejap,alihkan ke rice cooker. Masak seperti biasa.


                                                                                                                         
NASI TOMATO MAMAK

1 kg beras basmathi
1/4 tin SOUP TOMATO KIMBALL
1 1/2 tin TOMATO PURI KIMBALL
1/4 tin susu cair
Air - ikut sukatan beras nisbah 1 : 1 1/2

Bahan tumis :
2 sb m/sapi
1 sb m/masak
Rempah 4 sekawan
2 bj bawang besar - hiris
1 sb pes bawang putih dan halia
1 sb bawang kisar
2 helai d/pandan
1 sb gula pasir/gula batu
1 st garam
Kismis
Gajus

Cara-caranya -
  1. Panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan + kismis + gajus + pes bawang putih dan halia + d/pandan + bawang kisar hingga wangi.
  2. Tambah soup tomato + tomato puri + susu cair + air + gula + garam. Tutup periuk, mask hingga mendidih, rasa masinnya.
  3. Masukkan beras, kacau sekejap - alihkan ke rice cooker,tutup dengan foil.
  4. Setelah nasi masak,buka penutup + pewarna kuning telur,tutup periuk. Setelah cukup masak gemburkan dengan garfu/chopstick. Taburkan bawang goreng,kacang peas,d/pudina.








NASI TOMATO HEINZ
sumber : Chef Sabri

2 cawan beras basmathi 
3 1/2 cawan air
1 tin TOMATO SOUP HEINZ
2 sb margerin PLANTA
4 bj bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
Rempah 4 sekawan
1 kiub ayam
1/2 st garam
1 helai d/pandan
15 bj gajus - goreng
Kismis





NASI TOMATO AYAM
sumber : Cik Mat Gebu ( Dapur Tanpa Sempadan )

4 cawan beras basmathi
3 cawn air
1 cawan susu cair
1 cawan TOMATO SOUP HEINZ
6 - 7 ketul daging ayam bahagian dada dan peha/leg quarters
1 in halia - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 sb rempah kurma/garam masala - satukan dengan bahan tumbuk,gaul dan perap dengan ayam 1 jam.

Rempah 4 sekawan
4 bj bawang merah - hiris
1/2 in halia - hiris

3 sb minyak sapi
2 helai d/pandan
1/3 cawan kismis
1/2 btg carrot - parut
1 st garam
D/sup,d/bawang - hiris
Bawang goreng