sumber : Kak jee
2 cawan beras
1 cawan santan pekat
2 cawan air
Daun pandan
Serai
Halia
Bawang merah
Bawang putih
Halba
Garam
Gula
Cara penyediaannya -
- Dalam periuk rice cooker masukkan semua bahan,rendam dalam santan selama 10 minit. Masak hingga mendidih di atas dapur,kacau dan alihkan ke rice cooker. Masak seperti biasa.
- Untuk nasi lemak kukus - panaskan pengukus hingga mendidih,kecilkan api dan biarkan merenih. Masukkan bahan rendaman dan bekas/loyang. Tutup pengukus,biarkan 10-12 minit. Bila nasi separuh masak, buka pengukus gaul rata nasi.
- Tutup pengukus semula,biarkan 10-12 minit hingga nasi benar-benar masak.
- Tips untuk berniaga -lebihkan daun pandan - siat dan simpul, tak perlu serai,halba.
- Tanak nasi lemak seperti biasa (macam masak nasi putih) tapi kurangkan air supaya nasi berderai.dan alihkan ke pengukus supaya sentiasa panas,alaskan daun pisang di dasar pengukus.
NASI LEMAK KUKUS
sumber : Norasikin Basri
400g beras
1 in halia
1 bj bawang merah - hiris
1 st garam
400g santan
2 helai d/ pandan
1 btg serai
Cara penyediaannya -
- Dalam loyang, masukkan semua bahan -rendam dalam santan 10 minit
- Panaskan pengukus hingga mendidih, kecilkan api dan biarkan merenih
- Masukkan bahan rendaman dalam loyang tadi, tutup pengukus, biarkan 10 minit. Bila nasi separuh masak, gaul rata.
- Tutup pengukus semula, biarkan 10 minit hingga nasi betul-betul masak. Gaulkan dengan garfu supaya gebu.
- Tips untuk berniaga - lebihkan d/ pandan tak perlu serai
- Tanak nasi lemak macam nasi putih tapi kurangkn air supaya nasi masak berderai, kukus semula dalam loyang beralaskan d/ pisang
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
1 genggam ikan bilis - rendam, tos - goreng garing
2 senduk cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
Bahan kisar -
4 bj bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 in belacan bakar
1 bj bawang besar - potong bulat
1/2 in hlia - ketuk
garam, gula merah
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
sumber : Norasikin Basri
60g bawang besar
100g ikan bilis
Bahan kisar -
200g lada kering - rendam 1/2 jam, kisar
150g bawang merah
50g bawang putih
20g belacan
25g garam
50g gula
1 st asam jawa
100g minyak masak
Tips untuk berniaga -
- Gunakan bawang besar ganti bawang merah
- Tambah bawang besar hiris - beri kuantiti yang banyak dalam masakan
- Kisar ikan bilis yang telah digoreng dalam sambal
- Gorengan ikan bilis asingkan untuk tabur atas nasi - jimatkan penggunaan
- Seharusnya sambal berwarna merah gelap, berkilat, pekat dan manis pedas.
NASI LEMAK
sumber : Azlita Aziz
2 mug beras
2 mug air
1/2 mug santan pekat
1 st garam
1/2 st halba
1/2 in halia
1 bj bawang putih
2 helai daun pandan - simpul
~ masukkan semua bahan dalam rice cooker
NASI LEMAK KUKUS
sumber : Azlita Aziz
1 kg beras
5 cawan santan
3 helai daun pandan
2 in halia
1 sb halba
3 bj bawang merah
1 ulas bawang putih
secubit garam
Cara penyediaannya -
- Jerang semua bahan dalam periuk hingga separuh masak ( hingga santan kering )
- Keluarkan, pindah ke dalam kukusan dan alaskan dengan daun pisang - kukus 30 minit