Pages

Monday, 6 August 2012

REMPAH







Rempah Penumis 4 Sekawan:
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 bj buah pelaga
4 bj bunga cengkih
~ Untuk masakan nasi berempah,masakan berdaging/ayam/kambing.



Rempah Penumis 3 Sekawan:
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 bj buah pelaga
1 st halba campur
~ Untuk masakan bersayur spt dal, makanan laut/seafood spt kari ikan,udang,sotong,ketam dsbnya.






Rempah Serbuk Garam Masala:
4 sudu serbuk ketumbar
2 sudu serbuk jintan manis
2 sudu serbuk jintan putih
1 sudu serbuk kayu manis
1/2 sudu serbuk bunga lawang



Rempah Kari:
1 sudu garam masala
2 sudu serbuk cili
1 sudu serbuk kunyit



Rempah Dalca/Mandhy:
2 sudu garam masala
1 sudu serbuk kunyit



Rempah Kuzi:
1 sudu garam masala
2 sudu serbuk cili



Rempah Khabsa:
1 sudu garam masala
1 sudu serbuk cili
1 sudu serbuk kunyit



Rempah Khabsa 2:
1 sudu serbuk cili
1 1/2 st serbuk jintan/cumin
1 1/2 st serbuk kayu manis
1 1/2 st serbuk lemon/limau kering - dried lemon/loomi
1 st serbuk cengkih
1 st serbuk lada hitam
1 st serbuk pelaga
1 st serbuk pala
1 st serbuk ketumbar
1/2 st saffron



Rempah Campuran Arab/Baharat:
2 sb serbuk lada hitam
2 sb serbuk paprika
2 sb sserbuk jintan
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk cengkih
1 st serbuk pala
1 st serbuk kayu manis
1/2 st serbuk pelaga


REMPAH BRIYANI MAMAK

10 bj cengkih /clove
4 bj pelaga putih / cardamom
10 bj lada hitam
4 btg kayu manis
10 bj pelaga hijau
3 helai bay leaf
3 sb jintan manis /fennel
1/2 sb jintan putih / cumin
2 sb bawang goreng

2 sb serbuk ketumbar / ground coriander
1 sb serbuk jintan putih / ground cumin
1/4 sb serbuk kunyit
1/2 sb serbuk cili

~ kisar kering + rempah serbuk
~ 1 kg ayam / daging = 3 sb rempah briyani
    1 kg beras = 2 sb rempah briyani


REMPAH NASI DAGING UTARA

1kg daging
1kg beras

2 sb serbuk kari daging
1 sb rempah briyani
1/2 st jintan manis
1/2 st jintan putih