Pages

Saturday 8 September 2012

BREADED FISH AND CHIPS WITH SOUR CREAM




BREADED FISH AND CHIPS WITH SOUR CREAM
sumber : Chef Joha

1 kg fillet ikan

batter -
1/2 cawan tepung gandum
1 bj telur
1/2 cawan air A & W ROOT BEER / susu / air
garam
~ lap kering ikan + garam + serbuk lada hitam, ketepikan. Dalam mangkuk satukan garam + telur + sarsi root beer / air / susu - whisk

bahan untuk menggoreng -
3 sb serbuk roti - letak dalam dulang
ubi kentang - potong wedges ( rosemary spices )
minyak sayur
~ panaskan minyak secukupnya, celupkan fillet dalam batter dan selaputkan dengan serbuk roti - goreng. Dalam kuali lain goreng kentang.

SOS -
100ml / 1/2 kotak kecil whipping cream
1 sb mentega
1 sb tepung gandum
jus lemon, garam
~ cairkan mentega + whipping cream - masak hingga mendidih, matikan api + tepung - kacau dengan whisk.
Masukkan jus lemon + serbuk lada hitam + secubit serbuk pala + garam.