Pages

Tuesday, 14 August 2012

AYAM GOLEK PERASA KARI


AYAM GOLEK PERASA KARI
sumber : Norasikin Basri

1 ekor ayam muda / spring chicken

 Bahan kisar -
1 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia
5 tangkai cili kering - rendam
1 btg serai - hiris

5 sb serbuk kari
3 sb minyak masak
1 st garam
2 sb gula
2 sb jus limau

Cara penyediaannya -
  1. Satukan bahan kisar + serbuk kari , tumis hingga wangi + garam + gula + jus limau - biarkan sejuk
  2. Lumurkan pada ayam dan bahagian dalam perut ayam - perap
  3. Bakar dalam oven 200c 1 1/2 jam. Sapukan lebihan pes rempah pada ayam setiap 15 minit. 
Tips bakar ayam - urut-urut ayam ketika melumur rempah supaya elok bulat dan ayam tidak kecut setelah bakar/ panggang.