BONESTEAK
sumber : Chef Wan
500g ekor / tulang lembu
1/2 cawan minyak masak
6 cawan air atau lebih
2 sb tomato puri
1 batang carrot - dadu
2 batang celery - dadu
1 biji kentang - dadu
rempah 4 sekawan
bahan tumbuk - sangai, tumbuk
2 sb ketumbar biji
1 sb jintan putih
1 sb jintan manis
bahan kisar -
10 bj bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai - hiris
1 cm halia
2 sb cili kisar
garam, lada hitam
d/ ketumbar - hiris
bawang goreng
Cara penyediaannya -
- Panaskan minyak, tumis tulang / ekor lembu hingga perang sedikit - angkat, toskan
- Dalam minyak yang sama + rempah 4 sekawan + bahan kisar - goreng hingga wangi
- Masukkan bahan tumbuk - masak dengan api kecil, kacau hingga wangi
- Masukkan tomato puri + tulang + air - renihkan
- Masukkan carrot + kentang + celery - masak hingga empuk + garam + lada hitam.
BONESTEAK 1
sumber : Chef Joha
1kg rusuk kambing - potong panjang
2 bj carrot - potong serong, kasar
1/2 cawan kicap manis
rempah 4 sekawan
2 helai d/ pandan - simpul
1 cawan air
garam,gula
bahan sangai, tumbuk / kisar kering -
1 st jintan halus
1 st jintan kasar
1 st ketumbar biji
2 st lada hitam
bahan kisar -
2 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
1 in halia
3 sb cili kisar
bahan tabur -
bawang goreng
ceri tomato
daun ketumbar - hiris halus
Cara penyediaannya -
- Panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan + d/ pandan hingga wangi
- Masukkan bahan kisar - masak hingga garing + rempah kisar - kacau sekejap
- Masukkan tulang - gaulkan + air secukupnya + kicap manis
- Masukkan carrot - masak hingga empuk + garam, gula - masak hingga mendidih. Hidangkan dengan bawang goreng, ceri tomato dan d/ ketumbar.
BONESTEAK 2
sumber : Chef Joha
3kg tulang lembu + 1kg tulang rusuk - rebus
bahan untuk rebus dengan tulang -
rempah 3 sekawan
lada hitam biji
jintan putih
pes bawang putih dan halia
4 helai d/ pandan - simpul
1/2 cawan jus lemon
garam, gula
~ rebus 1 jam 15 minit, tapis stok - asingkan tulang. Alihkan ke periuk, keluarkan lemaknya.
A - bahan kisar -
10 ulas bawang putih
12 bj bawang merah
3 in halia
3 bj tomato - dadu
1 mangkuk d/ pudina
~ tumis semua bahan, masak hingga pekat dan ketepikan.
3 bj bawang besar - hiris
1/2 cawan jus lemon
1 tin kecil tomato puri
2 bj tomato - dadu
2 sb sos tomato
4 helai d/ pandan
4 sb minyak
6 sb cili merah - kisar
garam, gula
rempah 3 sekawan
1 st jintan putih biji
1 st serbuk ketumbar
1 st serbuk lada hitam
2 sb rempah 786 Bonesteak
Cara penyediaannya -
- Panaskn minyak, tumis bawang besar hingga wangi + rempah 3 sekawan + jintan putih + d/ pandan - masak hingga wangi
- Masukkan tulang rusuk - masak hingga empuk dan pekat
- Masukkan tomato + tomato puri + sos tomato + rempah serbuk + rempah bonesteak
- Masukkan jus lemon + garam, gula + tulang kambing - gaul rata
- Masukkan bahan kisar A - gaul rata + stok.