NASI BRIYANI UDANG MAMAK
500g beras basmathi
500g udang besar - jangan buang kepala, buang kulit tengah dan belah belakang buang urat hitam
bahan perap udang -
1 bj limau nipis / 1/2 bj lemon - ambil jus
1 sb pes halia dan bawang putih
garam
4 bj bawang besar - hiris, bahagikan 3 mangkuk
1 helai daun pandan - simpul
3 bj tomato - kiub
A. 4 sb ketumbar biji
2 sb jintan manis
2 sb jintan putih
1 sb kaskas
rempah 3 sekawan ( x bunga lawang )
~ goreng tanpa minyak, pelaga buang kulit ambil biji sahaja - kisar kering
B. 2 bj cili hijau
1/2 cawan daun ketumbar - cincang
1/2 cawan daun pudina
1 sb saffron / pewarna kuning telur
3 - 5 sb susu panas
5 -7 sb minyak masak
daun ketumbar - hiasan
bahan untuk nasi -
- Basuh beras, toskan - rendam dalam air panas 15 - 20 minit, toskan dalam penapis
- Masak beras dengan nisbah 1 : 1, masukkan garam + 1/2 st gula + 1 st minyak sapi
- Masukkan saffron / pewarna - masak dalam rice cooker. Bila suis rice cooker tendang terus matikan suis. Tak perlu tanak kering, keluarkan nasi yang masih berair itu, tapiskan. ( masak 3/4 sahaja )
Udang briyani -
- Panaskan kuali + minyak - goreng udang dalam suhu panas, warna udang kemerahan - masak selama 3 minit, angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang sama - goreng 1 bahagian bawang yang dihiris hingga garing dan kekuningan. Angkat dan ketepikan untuk hiasan.
- Gunakan semula minyak goreng bawang, masukkan 1 bahagian bawang hiris - masak hingga layu + rempah B + daun pandan - masak hingga pecah minyak.
- Masukkan udang + rempah serbuk A - goreng sekejap sahaja nanti udang kecut ( 4 - 5 minit )
dalam rice cooker -
- Sapukan minyak sapi disekeliling dalam periuk. Masukkan separuh nasi + udang briyani / masala. Kambus dengan baki separuh nasi tadi.
- Tutup dngan gam tepung - ambil kain yang panjang, rendam dalam air tepung gandum yang pekat, salutkan tudung disekeliling periuk.
- Lapikkan kuali leper di bawah periuk nasi supaya nasi tidak hangit. Boleh guna kaedah baine marie / water bath. Boleh masak dalam oven ( masak nasi dengan suhu 60 - 70c ).