Pages

Tuesday 14 August 2012

AYAM MASAK MERAH


AYAM MASAK MERAH BEREMPAH

1 ekor ayam - potong 12 + serbuk kunyit + garam, perap - goreng 1/2 masak
3 labu bawang besar - potong bulat
rempah 4 sekawan
200g tomato puri / sos tomato
2 bj tomato - belah 6
2 btg serai - titik
3 cm lengkuas - titik
2 tangkai d/ ketumbar
garam,gula
1 cawan air

Bahan kisar -
10 tangkai cili kering
4 ulas bawang putih
3 cm halia
2 sb ketumbar - sangai
1 sb jintan halus - sangai

Bahan tabur -
bawang goreng
kacang peas
d/ ketumbar




AYAM MASAK MERAH
sumber : Pak Engku

1 ekor ayam - potong 12 + serbuk kunyit + garam - goreng

Bahan kisar -
3 bj bawang merah
2 ulas bawang putih
2 in halia
200g cili kering
3 btg serai - hiris
2 in lengkuas

Rempah 3 sekawan -
3 btg kayu manis
3 bj bunga lawang
5 bj pelaga

1/4 tin susu cair
5 sb minyak masak
5 sb sos cili
2 sb tomato puri
garam, perasa
~ tumis minyak dengan serai + d/ pandan hingga wangi.




AYAM MASAK MERAH
sumber : Cik Mat Gebu

600g ayam
1 bj bawang besar - hiris bulat
1 genggam kacang tanah
1 cawan santan atau 1/2 cawn susu segar + 1/2 cawan air
1/4 cawan cili kisar
2 sb tomato puri
2 tangkai d/ ketumbar - potong kasar
garam, gula

Bahan kisar -
7 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
1 in halia
1/2 in lengkuas
2 bj buah keras

Bahan tumis -
3 bj bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
rempah 3 sekawan

Cara penyediaannya -
  1. Rebus kacang tanah, buang kulit
  2. Ayam + serbuk kunyit + garam - goreng 1/2 masak, angkat
  3. Tumis rempah 3 sekawan hingga wangi + cili kisar + bawang  + tomato puri - masak hingga naik minyak
  4. Masukkan kacang + santan - kacau
  5. Masukkan ayam + d/ ketumbar + garam, gula + bawang besar - masak hingga bawang layu, angkat.



AYAM MASAK MERAH
sumber : Cik Mat Gebu

800g ayam
1 1/2 sb serbuk kunyit
1 st garam
~ perap 20 minit, goreng

Bahan kisar - 
2 bj bawang besar
4 ulas bawang putih
1/4 cawan kismis
1 in halia

1 genggam gajus - goreng
2 cawan air
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan tomato puri
2 sb sos tomato
2 sb cili kisar
garam,gula
kacang peas



AYAM MASAK MERAH MAMAK

1 ekor ayam - potong 10

Bahan kisar -
10 bj cili merah
1 btg carrot
1 bj tomato

1/2 tin Kimball Tomato Soup
1/2 tin susu cair
2 sb tomato puri
1 helai d / pandan - potong 2 in
3 bj bawang besar - hiris melintang
rempah 3 sekawan
1 senduk minyak masak - untuk menumis
1 sb gula
1 st perasa
2 sb serbuk cili
1 st jintan putih
1 st jintan manis
garam

Cara penyediaannya -
  1. Ayam + serbuk kunyit + garam - perap, goreng 3/4 masak - angkat
  2. Tumis rempah 3 sekawan + serai + bawang hiris hingga kekuningan
  3. Masukkan bahan kisar - masak hingga wangi
  4. Masukkan rempah serbuk + tomato puri + tomato sup
  5. Masukkan susu cair/ santan + garam, gula ,perasa - masak hingga mendidih
  6. Masukkan ayam - gaul sekejap, angkat. Hidangkandengan bawang goreng, d/ pudina


AYAM MASAK MERAH BRIYANI
sumber : Kak Fida

1 ekor ayam - potong 12 + serbuk kunyit + garam - goreng 3/4 masak.

Bahan kisar -
10 bj cili kering
2 bj bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 in halia
3 - 4 btg serai - hiris

2 bj bawang besar - hiris bulat
3 bj tomato - dadu
2 btg serai - titik
1/2 jari lengkuas - titik
2 helai d/ pandan
rempah 4 sekawan
2 sb sos tomato / tomato puri
3 sb rempah briyani
garam, gula melaka
2 tangkai d/ ketumbar
bawang goreng