KARI DAGING ANSAR
sumber : Planta
1kg daging - hiris
Bahan kisar -
6 bj bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
3 cm halia
Bahan A -
5 sb rempah kari
2 sb madu / gula merah
5 sb sos tomato
1/2 cawan susu cair
Bahan B -
2 tangkai d/ sup
3 tangkai d/ pudina
1 tangkai d/ ketumbar
2 sb planta margerin
1/2 cawan minyak masak
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
rempah 3 sekawan
Bahan tabur -
badam, gajus - goreng
bawang goreng
kismis
Cara penyediaannya -
- Tumis bawang + rempah 3 sekawan hingga kekuningan
- Masukkan bahan kisar + A + daging - kacau hingga daging kecut, masukkan air sedikit
- Masak hingga daging empuk, pecah minyak
- Masukkan B - kacau, tutup api. Hiaskan dengan bahan tabur.