Pages

Tuesday, 14 August 2012

KARI DAGING ANSAR


KARI DAGING ANSAR
sumber : Planta

1kg daging - hiris

Bahan kisar -
6 bj bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
3 cm halia

Bahan A -
5 sb rempah kari
2 sb madu / gula merah
5 sb sos tomato
1/2 cawan susu cair

Bahan B -
2 tangkai d/ sup
3 tangkai d/ pudina
1 tangkai d/ ketumbar

2 sb planta margerin
1/2 cawan minyak masak
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
rempah 3 sekawan

Bahan tabur -
badam, gajus - goreng
bawang goreng
kismis

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang + rempah 3 sekawan hingga kekuningan
  2. Masukkan bahan kisar + A + daging - kacau hingga daging kecut, masukkan air sedikit
  3. Masak hingga daging empuk, pecah minyak
  4. Masukkan B - kacau, tutup api. Hiaskan dengan bahan tabur.