Pages

Tuesday, 14 August 2012

SOTO MAMAK


SOTO MAMAK

Nasi Impit - rebus 1 jam, bilas dengan air biasa untuk tahan lama, tak basi

AIR REBUSAN AYAM / STOK
1 ekor ayam
5 btg kayu manis
8 bj pelaga
5 - 7 bj bunga cengkih
5 - 7 bj bunga lawang
1 sb minyak cili padi Mida's Green Pepper Sauce atau
10 - 15 bj cili padi - tumbuk, bungkus dalam kain + dalam rebusan
1 1/2 cawan santan pekat - masukkan setelah air mendidih

Cara penyediaannya -
  1. Masukkan air hingga ayam tenggelam + semua rempah - masak hingga air mendidih
  2. Masukkan santan - masak hingga pecah minyak
  3. Keluarkan ayam, basuh dengan air sejuk, tapis.
  4. Keluarkan semua rempah, bungkusan cili padi

PES SOTO MAMAK - 10 - 15 orang
5 - 6 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
2 cm halia
2 st serbuk ketumbar
2 st serbuk jintan manis
2 st serbuk jintan putih
1 sb serbuk lada sulah
10 bj bawang merah atau 2 bj bawang sederhana besar
2 btg serai - ketuk
1 st serbuk kunyit / 1 cm kunyit hidup

Cara penyediaannya -
  1. Kisar semua bahan
  2. Dalam periuk + 1 senduk minyak masak panas + serai - masak hingga wangi + pes. Tumis hingga kekuningan dan wangi
  3. Masukkan air rebusan ayam / stok - masak hingga mendidih
  4. Taugeh - celur + air garam 2- 3 minit, masukkan dalam air sejuk
~ hidangkan bersama bawang goreng, d/ sup + d/ bawang, isi ayam rebus.

CILI PADI
10 - 15 bj cili padi
4 sb gula pasir
2 sb cuka / limau kasturi
kicap manis