Pages

Tuesday 14 August 2012

DAGING GORENG KETUMBAR


DAGING GORENG KETUMBAR
sumber : JC

1/2kg daging / paru - rebus empuk, hiris nipis dan lebar

Bahan kisar :
1 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
3 btg serai

2 sb jintan manis - sangai, tumbuk kasar
5 sb ketumbar - sangai, tumbuk kasar

2 st serbuk kunyit
2 sb serbuk cili
4 sb kicap manis
1/4 cawan minyak
garam, gula

Cara penyediaannya -
  1. Satukan semua bahan dan perap dengan daging - 1 jam
  2. Panaskan minyak, goreng daging hingga kering + garam, gula.


DAGING GORENG KETUMBAR
sumber : Anis Nabila

500g daging - hiris

Bahan kisar -
7 bj bawang merah
2 ulas bawang putih
5 btg serai
sedikit halia 
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas

sedikit air asam jawa
2 sb ketumbar - cuci, toskan dulu
garam, gula, perasa
air secukupnya

Cara penyediaannya -
  1. Satukan semua bahan rempah kisar dengan daging. Tumis - tutup kuali, masak hingga daging kecut. 
  2. Bila air daging hampir kerng + air secukupnya - masak dengan api perlahan sampai kuah pekat
  3. Masukkan bawang besar potong bulat + cili hijau hiris.