DAGING GORENG KETUMBAR
sumber : JC
1/2kg daging / paru - rebus empuk, hiris nipis dan lebar
Bahan kisar :
1 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
3 btg serai
2 sb jintan manis - sangai, tumbuk kasar
5 sb ketumbar - sangai, tumbuk kasar
2 st serbuk kunyit
2 sb serbuk cili
4 sb kicap manis
1/4 cawan minyak
garam, gula
Cara penyediaannya -
- Satukan semua bahan dan perap dengan daging - 1 jam
- Panaskan minyak, goreng daging hingga kering + garam, gula.
DAGING GORENG KETUMBAR
sumber : Anis Nabila
500g daging - hiris
Bahan kisar -
7 bj bawang merah
2 ulas bawang putih
5 btg serai
sedikit halia
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas
sedikit air asam jawa
2 sb ketumbar - cuci, toskan dulu
garam, gula, perasa
air secukupnya
Cara penyediaannya -
- Satukan semua bahan rempah kisar dengan daging. Tumis - tutup kuali, masak hingga daging kecut.
- Bila air daging hampir kerng + air secukupnya - masak dengan api perlahan sampai kuah pekat
- Masukkan bawang besar potong bulat + cili hijau hiris.