Pages

Tuesday, 14 August 2012

KUAH LODEH / LONTONG


KUAH LODEH / LONTONG
sumber : Cik Mat Gebu

1 1/2 sb udang kering - rendam dalam air panas,toskan dan tumbuk kasar
2 btg serai - titik
3 ulas bawang putih - titik
1 bj bawang besar - hiris
1500ml santan cair
500ml pati santan
1/2 st serbuk kunyit
garam, gula

6 tangkai kacang panjang - potong serong
1 bj terung - batonet
1 btg carrot - julienne
sengkuang - julienne
tahu kering/ fucuk - potong kecil, rendam
1 cekak suhun - kerat pendek
putik jagung
bunga kobis

Cara penyediaannya -
  1. Dalam periuk satukan bahan rencah + santan cair + serai - masak hingga mendidih
  2. Masukkan sengkuang + carrot - masak hingga hampir empuk
  3. Masukkan fucuk + terung
  4. Tambahkan pati santan + serbuk kunyit - masak dengan api kecil, kacau
  5. Masukkan suhun + garam + gula