DONUT GEBU
sumber : Norasikin Basri
1kg tepung gandum
11g yis mauripan
2 sb susu pekat manis
1/2 st garam
1/2 cawan minyak masak
550g air bertapis
minyak - goreng tenggelam
Cara penyediaannya -
- Larutkan garam + susu + air - dalam suhu bilik
- Gaulkan yis + tepung hingga rata + 1/2 cawan minyak - gaul ramas sebati hingga tiada butiran kasar, adunan akan jadi halus dan donut lembut
- Masukkan cecair sekaligus, gaulkan guna hujung jari hingga tiada air bertakung - uli jadi doh lembab dan melekit ( adunan akan melekat di tangan, kaup dengan sudu )
- Rehatkan adunan - timbang 50g setiap satu - bulatkan jadi bebola licin ( menghasilkan 34 bj donut )
- Leperkan bebola setebal 1 - 1.5 cm, tebuk lubang di tengah menggunakan penutup botol - trim sedikit bentuknya supaya bulat.
- Biarkan donut mengembang di tempat tertutup supaya tidak kering selama 1/2 - 1 jam. Donut akan kembang lagi apabila digoreng dalam minyak banyak ( api sederhana ), toskan dan gaul dengan gula.
- Gunakan tepung Blue Key / Lily / Cempaka.
- Uli tangan dari menggunakan mesin - jadi lebih padat dan berat ( liat )
- Tak perlu larutkan yis dalam air suam kerana apabila yis segera digunakan proses membiakkan yis hanya membuang masa.
- Jika donut terlebih kembang, rongga udara dalam donut terlalu besar. Jika kurang kembang donut jadi berat dan mampat.
- Simpan dalam sejuk beku/ freezer - dalam tupperware / plastic seal, defrost dulu sebelum goreng.
- Donut akan kekal gebu dalam tempoh 24jam.
- Buatkan donut dalam pelbagai perisa dan hiasan. Dengan resepi yang sama boleh buat pau goreng inti sambal, kelapa, kacang dsbnya.
PAU GORENG/ SAMBAL
sumber : Norasikin Basri
1kg tepung gandum
11g yis mauripan
500g air
3 sb susu pekat manis / krimer manis
2/3 cawan minyak masak
1/2 st garam
minyak - untuk goreng tenggelam
sambal tumis + timun
breadcrumbs + batter untuk lekatkan breadcrumbs
PAU SAMBAL - bulatkan bebola 30g, letak atas dulang - tekan sikit supaya leper ( senang goreng )
SOSEJ ROLL - timbang 50g, gentel jadi panjang 1 kaki dengan keadaan runcing kiri dan kanan dan berisi/ gemuk di tengah. Lilitkan pada sosej, selitkan pada hujung supaya tidak terbuka sewaktu mengembang.
BATTER ( sosej roll ) - nisbah 1 tepung gandum : 2 tepung beras - gaulkan dengan air untuk mendapatkan batter yang pekat seperti adunan lempeng. Biarkan kembang 20 minit, sapukan batter pada sosej roll dan golekkan dengan breadcrumbs - goreng.