EGG TARTS
sumber : Norasikin Basri
Pastri - kulit rangup dan tahan lama
120g mentega - sejuk
50g gula icing
1 bj telur
240g tepung gandum
1/2 st vanila
Cara penyediaannya -
- Mentega + tepung gandum - gaul dengan hujung jari kedua -dua tangan hingga berderai seperti serbuk roti. Teknik gaul ramas - untuk masukkan udara ke dalam pastri
- Masukkan gula - gaul
- Masukkan telur + vanila. Elakkan menguli dan pegang terlalu lama kerana lemak pastri akan mencair, doh jadi liat dan lembik. Lenser acuan dengan mentega / margerin. Ambil sedikit, tekan dalam acuan, cucuk dasarnya.Bakar 180c selama 5 minit.
CUSTARD FILLING
1/4 cawan whipping cream
1/4 cawan air suam
1/4 cawan gula pasir
2 st susu tepung
3 bj kuning telur
pewarna kuning
vanila
Cara penyediaannya -
- Masukkan susu tepung + air suam - kacau hingga larut
- Masukkan semua bahan dalam mangkuk, whisk. Tuang dalam pastri 3/4 penuh.
- Bakar 180c selama 15 - 20 min
TIPS BUAT PASTRI -
- Elakkn pastri mudah pecah / kecut - rehatkan dulu pastri - 15 minit sebelum dibakar
- Adunan kastad tidak boleh dipukul ( akan jadikan kembang - akan mengalir keluar apabila dibakar ). Kastad yang kembang akan mengecut semula bila sejuk, bentukkan kawah yang tak menarik. Untuk mengatasinya - panaskan adunan kastad secara double boiler hingga dapat adunan lebih peka. Pastikan suam sahaja, bukan panas mendidih.
- Gun whipping cream untuk warna tat lebih cantik apabila masak, bukan susu uht
- Kalau guna puff pastri tak perlu bakar dulu, terus tuangkan kastad dan bakar 200c selama 15 minit.