BLUEBERRY TARTS
sumber : Norasikin Basri
Pastri - rapuh dan lembut
200g mentega / margerin
100g gula icing
1 bj telur
400g tepung gandum
1 st vanila
1 sb susu tepung - jika guna margerin untuk dapatkan rasa lemak, jimat kos
Cara penyediaannya -
- Putar mentega + gula icing - pukul sebati tak perlu terlalu kembang
- Masukkan telur + vanila - kacau sebati
- Masukkan tepung - gaul ramas dengan jari sahaja hingga dapat tekstur halus. Canai adunan ikut saiz acuan. Tekan dalam acuan tat. Cucuk bahagian dasar dengan garfu.
- Bakar 180c selama 10 - 12 minit. Kalau oven tanpa fan, masak lama sedikit.
BLUEBERRY FILLING - inti gebu, gelembung ke atas bukan rata / melekuk
250g cream cheese
3 sb gula pasir
2 sb mentega
1 bj telur
6 sb whipping cream non diary
2 sb tepung gandum
2 sb blueberry filling - masukkan dalam piping beg / botol sos
Cara penyediaannya -
- Pukul sebati sahaja cream cheese + mentega + telur
- Masukkan cream cheese - kacau
- Masukkan tepung - kaup balik
- Bakar dalam oven 180c selama 10 minit.