Pages

Tuesday, 14 August 2012

BLUEBERRY TARTS


BLUEBERRY TARTS
sumber : Norasikin Basri

Pastri - rapuh dan lembut
200g mentega / margerin
100g gula icing
1 bj telur
400g tepung gandum
1 st vanila
1 sb susu tepung - jika guna margerin untuk dapatkan rasa lemak, jimat kos

Cara penyediaannya -

  1. Putar mentega + gula icing - pukul sebati tak perlu terlalu kembang
  2. Masukkan telur + vanila - kacau sebati
  3. Masukkan tepung - gaul ramas dengan jari sahaja hingga dapat tekstur halus. Canai adunan ikut saiz acuan. Tekan dalam acuan tat. Cucuk bahagian dasar dengan garfu.
  4. Bakar 180c selama 10 - 12 minit. Kalau oven tanpa fan, masak lama sedikit.

BLUEBERRY FILLING - inti gebu, gelembung ke atas bukan rata / melekuk
250g cream cheese
3 sb gula pasir
2 sb mentega
1 bj telur
6 sb whipping cream non diary
2 sb tepung gandum
2 sb blueberry filling - masukkan dalam piping beg / botol sos

Cara penyediaannya -
  1. Pukul sebati sahaja cream cheese + mentega + telur
  2. Masukkan cream cheese - kacau
  3. Masukkan tepung - kaup balik
  4. Bakar dalam oven 180c selama 10 minit.