KARIPAP
sumber : Norasikin Basri
Bahan inti -
1 kg kentang / keledek - dadu, rebus dalam air yang banyak - toskan
Bahan kisar -
1/2 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 st udang kering - rendam, cuci - toskan
1 sb serbuk kari
1 sb cili kisar
3 sb minyak masak - jangan lebih dari 1 cawan
1 st garam
5 sb gula
Cara penyediaannya -
- Tumis hingga pecah minyak + garam + gula
- Masukkan kentang / keledek rebus - gaul, sejukkan
Pastri -
1kg tepung gandum
1/2 cawan minyak masak - panaskan
~ gaul sebati
380g air + 1 st garam - larutkan
~ masukkan tepung, uli jadi doh - canaikan leper setebal 2 mm + inti dan goreng deep fry.
~ masukkan karipap yang hendak digoreng itu dalam minyak yang kurang panas untuk mendapatkan kulit yang cantik.
Tips buat karipap -
1. rebus kentang / keledek - tutup periuk + air yang banyak ( api besar )
2. kecilkan api bila air mula mendidih, kentang empuk dalam 20 minit ( buka sedikit penutup
supaya air tidak melimpah keluar )
3. lenyek sedikit kentang/ keledek rebus ketika masih panas
4. resipi ini menghasilkan 86 bj karipap saiz sederhana
3 bj rm1 - rm28