Pages

Monday, 13 August 2012

KARIPAP


KARIPAP
sumber : Norasikin Basri

Bahan inti -
1 kg kentang / keledek - dadu, rebus dalam air yang banyak - toskan

Bahan kisar -
1/2 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 st udang kering - rendam, cuci - toskan

1 sb serbuk kari
1 sb cili kisar
3 sb minyak masak - jangan lebih dari 1 cawan
1 st garam
5 sb gula

Cara penyediaannya -
  1. Tumis hingga pecah minyak + garam + gula
  2. Masukkan kentang / keledek rebus - gaul, sejukkan


Pastri -
1kg tepung gandum
1/2 cawan minyak masak - panaskan
~ gaul sebati

380g air + 1 st garam - larutkan
~ masukkan tepung, uli jadi doh - canaikan leper setebal 2 mm + inti dan goreng deep fry. 
~ masukkan karipap yang hendak digoreng itu dalam minyak yang kurang panas untuk mendapatkan kulit yang cantik.

Tips buat karipap -
1. rebus kentang / keledek - tutup periuk + air yang banyak ( api besar )
2. kecilkan api bila air mula mendidih, kentang empuk dalam 20 minit ( buka sedikit penutup 
    supaya air tidak melimpah keluar )
3. lenyek sedikit kentang/ keledek rebus ketika masih panas
4. resipi ini menghasilkan 86 bj karipap saiz sederhana
    3 bj rm1 - rm28