KWAY TEOW PENANG
sumber : Kak jee
1 orang makan
1 genggam kway teow
3 ekor udang
1 bj telur
kerang rebus
1 sb sambal tumis
2 sb kicap manis
1 st sos ikan
1 ulas bawang putih - ketuk
taugeh, kucai
Cara penyediaaannya -
- Tumis bawang putih + udang - 1 minit
- Dengan api kecil, masukkan kway teow + kucai + sambal + kicap + sos ikan
- Besarkan api - kacau cepat + taugeh + kerang.
SAMBAL IKAN BILIS
sumber : Kak Jee
SAMBAL IKAN BILIS
sumber : Azlita Aziz
2 cawan ikan bilis - goreng
Bahan kisar -
$1 cili kering - rendam, toskan
15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
sedikit belacan
1 sb asam jawa Adabi / 1/2 cawan air asam
1 st garam
5 sb gula
1/2 cawan minyak masak
secubit msg
~ masak hingga garing, tutup api dulu baru masukkan ikan bilis supaya garing bila dimakan.