Pages

Monday 13 August 2012

KWAY TEOW PENANG


KWAY TEOW PENANG
sumber : Kak jee

1 orang makan
1 genggam kway teow
3 ekor udang
1 bj telur
kerang rebus
1 sb sambal tumis
2 sb kicap manis
1 st sos ikan
1 ulas bawang putih - ketuk
taugeh, kucai

Cara penyediaaannya -

  1. Tumis bawang putih + udang - 1 minit
  2. Dengan api kecil, masukkan kway teow + kucai + sambal + kicap + sos ikan
  3. Besarkan api - kacau cepat + taugeh + kerang.


SAMBAL IKAN BILIS
sumber : Kak Jee




SAMBAL IKAN BILIS
sumber : Azlita Aziz

2 cawan ikan bilis - goreng

Bahan kisar -
$1 cili kering - rendam, toskan
15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
sedikit belacan

1 sb asam jawa Adabi / 1/2 cawan air asam
1 st garam
5 sb gula
1/2 cawan minyak masak
secubit msg
~ masak hingga garing, tutup api dulu baru masukkan ikan bilis supaya garing bila dimakan.